Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 

Super lekka sałatka i szybka w przygotowaniu.

 

Składniki:


- 2 torebki ugotowanego ryżu (1 torebka przed ugotowaniem ok. 120 g)
- jasna część średniego pora
- 1 papryka
- 2-3 pomidory (zależnie od wielkości)
- 3 ugotowane na twardo jaja
- majonez
- przyprawy (sól, pieprz).
- kukurydza

 

Wykonanie:

 

1. Ryż i jajka ugotować osobno w lekko osolonej wodzie.

2. Pora rozciąć wzdłuż, a następnie pokroić w cienkie półkrążki.

3. Paprykę, pomidora i jajka pokroić w kostkę (pomidora należy odsączyć na sitku lub pozbawić gniazd nasiennych), dodać kukurydzę .

4. Wszystkie składniki połączyć z majonezem (ilość według gustu) i przyprawić solą i pieprzem.

5. Aby smak pora stał się łagodniejszy, można go przelać wrzątkiem, jednak według mnie nie wpłynie to korzystnie na smak sałatki - stanie się za mało pikantna.

6. Pora można ewentualnie wkroić mniej lub zastąpić go selerem naciowym.
 

Dodaj komentarz