Tak przyrządzone wiśnie są świetnym dodatkiem do mięs a syrop dodaję czasem jako dodatek do ciemnego sosu do pieczeni .
Wiśnie są bardzo apetyczną dekoracją półmisków z mięsem.
Składniki:
- 3 kg wiśni
- 1 kg cukru
- 2 szklanki octu 6%
- 2 szklanki wody
- 2-3 goździki, troszkę cynamonu
Wykonanie:
1. Dojrzałe, soczyste wiśnie umyć, wydrylować i włożyć do naczynia .
2. Cukier, wodę i ocet zagotować, dodać goździki i cynamon.
3. Ostudzić i zalać tą marynatą wiśnie. Zostawić do następnego dnia.
4. Zlać syrop, zagotować i ostudzić i znowu zalać nim wiśnie.
5. Zostawić do następnego dnia.
6. Na trzeci dzień czynność powtórzyć (zlać syrop, zagotować, ostudzić). Wiśnie ułożyć w słoikach, zalać syropem.
7. Zakręcić szczelnie słoiki i pasteryzować ok. 20 minut.
8. Tak przyrządzone wiśnie są świetnym dodatkiem do mięs a syrop dodaję czasem jako dodatek do ciemnego sosu do pieczeni.
9. Wiśnie są bardzo apetyczną dekoracją półmisków z mięsem.
Czytaj więcej...