Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 

Fantastyczny smak, oryginalna nutella ze śliwek z kakao.

 

Składniki:


- 1.3-1.5 kg dojrzałych śliwek /najlepiej węgierek/
- 100 g kakao
- 500 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- rum /ilość wg uznania/

 

Wykonanie:

 

1. Śliwki wydrylować, szybko zagotować i gotować ok. 15 minut do miękkości. 

2. Po wystygnięciu rozmiksować, dodać cukier, kakao, cukier waniliowy, rum i zostawić na 24 godziny.

3. Potem mieszankę dać do małych słoiczków i pasteryzować 15 min w temp. 80 stopni C.

4. Można dodać cukier, kakao itp. od razu do rozgotowanych śliwek i razem chwile pogotować - potem do słoiczków i pasteryzować.

5. Jeśli nutella jest przeznaczona dla dzieci - nie dodawać rumu!
 

Dodaj komentarz