Tak przygotowane wiśnie używam do ciast i deserów,
są wyśmienite, polecam:)
Składniki:
- Wiśnie wydrylowane
- cukier
Wykonanie:
1. Drylowane wiśnie zasypujemy cukrem (ok 1 szklanki) i odstawiamy aż puszczą sok.
2. Odcedzamy sok, wiśnie przekładamy do dużego garnka.
3. Do odcedzonego soku dodajemy cukier w proporcji: 1 litr powstałego soku-1 kg cukru i zagotowujemy.
4. Zalewamy wrzącym sokiem wiśnie i odstawiamy do następnego dnia na 12 godz.
5. Czynność gotowania soku i zalewania nim wiśni powtarzamy przez 3 dni.
6. Na trzeci dzień wiśnie wkładamy do czystych słoików, zalewamy sokiem i słoiki pasteryzujemy 10 min
7. Tak przygotowane wiśnie używam do ciast i deserów, są wyśmienite, polecam:)
Czytaj więcej...