Udostępnij przepis na Facebooku

Pyszny domowy kebab w wersji light. Pomysł pochodzi z programu "Rewolucja na talerzu". Tradycyjny kebab ma 1200 kcal, a ta wersja 600 kcal. Ja go troszku zmodyfikowałam bo nie miałam wszystkich składników. Ale bardzo mi smakował. Polecam ten program jest tam dużo ciekawych propozycji na smaczne nietuczące dania.

 

Składniki:

Farsz mięsny:
- podwójna pierś z kurczaka 
- sok z połowy cytryny 
- 1 łyżka oliwy 
- czosnek granulowany 
- 2 łyżeczki słodkiej papryki 
- szczypta pieprz cayenne
- sól i pieprz 

Sos Tzatzyki: 
- 1 mały jogurt 
- 1 ząbek czosnku 
- 1 mały ogórek 
- szczypta pieprz cayenne
- sól i pieprz 

Placki Lavash: 
- 2 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 
- ok. 1/4 szklanki ciepłej wody 
- 2 łyżeczki miękkiego masła 
- sól 

Dodatki:
- pomidor

- sałata lodowa

- ogórek

- papryka

 

Wykonanie:

1. Pierś z kurczaka kroić w paski. Wkładamy do miski, w małej miseczce mieszamy oliwe, soki z cytryny i przyprawy, mieszamy i zalewamy mięso.

2. Odstawiamy do marynowania na co najmniej godzinę. Ja zrobiłam wieczorem i marynowało się całą noc.

3. Potym czasie smażymy mięsko 5 minut w małej ilości oliwy, na teflonowej patelni.

4. Przygotowujemy sos Tzatzyk: ogórka obieramy, zcieramy na tarce na grubych oczkach, lekko solimy i odstawiamy na chwilę, aż ogórek puści sok. Następnie odciskamy nadmiar wody. Do jogurtu dodajemy odciśniętego ogórka, wyciśnięty czosnek, przyprawiamy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.

5. Mąkę rozrobniamy z masłem, solą i wodą. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy jeszcze wody. Ciasto konsystencja przypomina ciasto na pierogi.

Wyrobione ciasto zostawiamy na 20 minut.

6. Następnie ciasto dzielimy na dwie cztery części i z każdej rozwałkowujemy cienki placek. Podczas wałkowania podsypujemy mąką, tak by ciasto nie lepiło się do wałka i stolnicy. Gotowe placki smażymy na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni bez tłuszczu.

7. Placki smażą się bardzo szybko. Gdy tylko na ich powierzchni pojawią się bąble, należy je przewrócić na drugą stronę, smażymy jeszcze chwilę i zdejmujemy z patelni. Nie należy ich za długo smażymy ponieważ robią się suche i łamliwe. Można je układam jedno na drugim i przykrywamy talerzem, wtedy trochu zmiękną i nie będą się łamać. 

8. Na gotowy placek nakładamy sos tzatzyki, sałatę lodową, mięsko, plasterek pomidora, pare plasterków ogórka, paprykę pokrojoną w słupki, polewamy jeszcze trochu sosu tzatzyki i zwijamy jak tortillę albo składamy na pół jak kebaba. 

9. Jest naprawdę pyszny.

Dodaj komentarz