Udostępnij przepis na Facebooku

Ostatnio bardzo posmakowała mi soczewica, ciecierzyca, soja, są bardzo zdrowe i pyszne. Kiedyś słyszałam o hamburgerach z soczewicy i postanowiłam zrobić. Są przepyszne, śmiało można zrobić sobie domowe zdrowe hamburgery. Gorąco polecam ;0) 

 

Składniki:

- szklanka zielonej soczewicy

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej bądź pszennej

- 1/2 szklanki bułki tartej

- 1/4 szklanki bulionu warzywnego

- 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego albo samego sojowego

- 2 ząbki czosnku

- tymianek, bazylia, oregano, papryka, pieprz cayenn

 

sos:

- szklanka bulionu warzywnego

- 4 łyżeczki musztardy 

- łyżka mąki

- 2 łyżeczki koperku

- jogurt grecki

 

Wykonanie:

1. Ciecierzyce zalewamy litrą wody i gotujemy pół godziny. Następnie odcedzamy rozgniatamy z oliwą do uzyskania gładkiej masy.

2. Do ciecierzycy dodajemy mąkę, bułkę tartą, bulion wymieszany z sosem sojowym, posiekany czosnek,  oraz zioła do smaku.

3. Ugniatamy dokładnie aby wszystko ładnie się połączyło. Formujemy płaskie kotlety. Mnie wyszło 10 sztuk.

4. Smażymy na rozgrzanym oleju, bądź pieczemy w piekarniku. 

5. Sos: w małym rondelku mieszamy bulion z mąką i zagotowujemy. Dodajemy musztardę i koperek. Jogurt grecki w miseczce łączymy z paroma łyżkami sosu i wlewamy do rondelka. Ilość jogurtu zależy od tego jaki chcemy mieć gęsty sos.

6. Kotleciki wykładamy na talerz i polewamy sosikiem. Podajemy z ziemniaczkami i sałatką.

7. Kotleciki świetnie nadają się do bułki, wystarczy dodać sałatę lodową, pomidora, ogórka, cebulkę oraz sosik musztardowy i powstaje pyszny domowy hamburger. Niestety zdjęcia nie zrobilam gdyż hamburger został szybko zjedzony ;0)

Dodaj komentarz