Ostatnio bardzo posmakowała mi soczewica, ciecierzyca, soja, są bardzo zdrowe i pyszne. Kiedyś słyszałam o hamburgerach z soczewicy i postanowiłam zrobić. Są przepyszne, śmiało można zrobić sobie domowe zdrowe hamburgery. Gorąco polecam ;0)
Składniki:
- szklanka zielonej soczewicy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej bądź pszennej
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego albo samego sojowego
- 2 ząbki czosnku
- tymianek, bazylia, oregano, papryka, pieprz cayenn
sos:
- szklanka bulionu warzywnego
- 4 łyżeczki musztardy
- łyżka mąki
- 2 łyżeczki koperku
- jogurt grecki
Wykonanie:
1. Ciecierzyce zalewamy litrą wody i gotujemy pół godziny. Następnie odcedzamy rozgniatamy z oliwą do uzyskania gładkiej masy.
2. Do ciecierzycy dodajemy mąkę, bułkę tartą, bulion wymieszany z sosem sojowym, posiekany czosnek, oraz zioła do smaku.
3. Ugniatamy dokładnie aby wszystko ładnie się połączyło. Formujemy płaskie kotlety. Mnie wyszło 10 sztuk.
4. Smażymy na rozgrzanym oleju, bądź pieczemy w piekarniku.
5. Sos: w małym rondelku mieszamy bulion z mąką i zagotowujemy. Dodajemy musztardę i koperek. Jogurt grecki w miseczce łączymy z paroma łyżkami sosu i wlewamy do rondelka. Ilość jogurtu zależy od tego jaki chcemy mieć gęsty sos.
6. Kotleciki wykładamy na talerz i polewamy sosikiem. Podajemy z ziemniaczkami i sałatką.
7. Kotleciki świetnie nadają się do bułki, wystarczy dodać sałatę lodową, pomidora, ogórka, cebulkę oraz sosik musztardowy i powstaje pyszny domowy hamburger. Niestety zdjęcia nie zrobilam gdyż hamburger został szybko zjedzony ;0)
Czytaj więcej...