Jajecznica a'la omlet. Uwielbiam omlety. Tego akurat nie udało mi się obrucić, ale wymieszałam wszytko razem i wyszła jajeczniczka. Przepyszna. Można oczywiście kombinować ze składnikami, ja dałam takie które akurat miałam pod ręką.
Składniki:
- nie duży upieczony kotlecik z piersi kurczakowej
- 2 łyżki otrąb pszennych
- 2 jajka
- pół czerwonej papryki
- cebula
- ogórek kiszony
- marchewka
- 2 różyczki ugotowanego brokuła
- 1 łyżeczka koperku
- pieprz, sól, papryka ostra i słodka, pieprz cayenne
na sosik:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pół łyżeczki przecieru pomidorowego
- pół łyżeczki ostrej musztardy
- sól, pieprz, czosnek granulowany
Wykonanie:
1. Cebulę, ogórek kiszony i marchewkę trzemy na tarce.
2. Paprykę kroimy w nieduże paski.
3. Brokuł dzielimy na mniejsze kawałeczki.
4. Kotlecik z piersi kurczaka kroimy na drobne kawałeczki i podsmażamy na odrobinie oliwy.
5. Następnie dorzucamy warzywa i podlewamy nie wielką ilością wody.
6. Dusimy przez 5 minut pod przykryciem, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę aby woda odparowala. Doprawiamy przyprawami. Odstawiamy do ostudzenia.
7. Białka ubijamy z odrowiną soli na sztywno, a potem dodajemy żółtka, otręby i przyprawy oraz ostudzone mięso z warzywami. Dokłądnie mieszamy.
8. Wylewamy mieszankę na patelkę i smażymy na bardzo małym ogniu mieszając jak jajecznicę.
9. Jak się wszystko dobrze usmaży przekładamy na talerz.
10. Składniki na sos mieszamy dokładnie i polewamy jajecznicę. Ale jajeczniczka bez sosu też świetnie smakuje.
Czytaj więcej...