Udostępnij przepis na Facebooku

Jajecznica a'la omlet. Uwielbiam omlety. Tego akurat nie udało mi się obrucić, ale wymieszałam wszytko razem i wyszła jajeczniczka. Przepyszna. Można oczywiście kombinować ze składnikami, ja dałam takie które akurat miałam pod ręką.

 

Składniki:

- nie duży upieczony kotlecik z piersi kurczakowej 

- 2 łyżki otrąb pszennych

- 2 jajka

- pół czerwonej papryki

- cebula

- ogórek kiszony

- marchewka

- 2 różyczki ugotowanego brokuła

- 1 łyżeczka koperku

- pieprz, sól, papryka ostra i słodka, pieprz cayenne

 

na sosik:

- 2 łyżki jogurtu naturalnego

- pół łyżeczki przecieru pomidorowego

- pół łyżeczki ostrej musztardy

- sól, pieprz, czosnek granulowany

 

Wykonanie:
 

1. Cebulę, ogórek kiszony i marchewkę trzemy na tarce.

2. Paprykę kroimy w nieduże paski.

3. Brokuł dzielimy na mniejsze kawałeczki.

4. Kotlecik z piersi kurczaka kroimy na drobne kawałeczki i podsmażamy na odrobinie oliwy. 

5. Następnie dorzucamy warzywa i podlewamy nie wielką ilością wody.

6. Dusimy przez 5 minut pod przykryciem, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę aby woda odparowala. Doprawiamy przyprawami. Odstawiamy do ostudzenia.

7. Białka ubijamy z odrowiną soli na sztywno, a potem dodajemy żółtka, otręby i przyprawy oraz ostudzone mięso z warzywami. Dokłądnie mieszamy.

8. Wylewamy mieszankę na patelkę i smażymy na bardzo małym ogniu mieszając jak jajecznicę.

9. Jak się wszystko dobrze usmaży przekładamy na talerz.

10. Składniki na sos mieszamy dokładnie i polewamy jajecznicę. Ale jajeczniczka bez sosu też świetnie smakuje.

Dodaj komentarz