Udostępnij przepis na Facebooku

 

Proste, szybkie i sycące danie. Delikatne i pyszne w smaku. A dodam, że soczewica jest zdrowa. Lista dobroczynnych składników, które zawiera jest długa: jest to m.in. kwas foliowy, skrobia, wapń, fosfor oraz żelazo. Ponadto soczewica ma bardzo niski indeks glikemiczny i z powodzeniem może być stosowana podczas diet.


 

Składniki:

ciasto naleśnikowe:

- kilo mąki

- półtorej litra mleka

- 2 jajka

- sól

- 5 łyżek oliwy z oliwek bądź oleju

 

farsz:

- szklanka soczewicy czerwonej

- 8 ugotowanych ziemniaków

- cebula

- 2 pomidory

- papryka

- sól, pieprz

- papryka w proszku ostra i słodka

 

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy najlepiej mikserem.

2. Smażymy naleśniki, mi z tej porcji wyszło równe 20 sztuk.

3. Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowniu, tj. ok 10-15 minut w wrzątku.

4. Soczewicę po ugotowaniu odcedzamy na sitku wrzucamy do miski.

5. Ziemniaki, pomidory, paprykę i cebulę kroimy w kostkę.

6. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski z soczewicą. 

7. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką ostrą i słodką, dokładnie wszystko mieszamy.

8. Układamy porcję farszu na naleśniku i składamy w kopertę. Podsamażamy na patelce. Podajemy na gorąco.

Dodaj komentarz