Proste, szybkie i sycące danie. Delikatne i pyszne w smaku. A dodam, że soczewica jest zdrowa. Lista dobroczynnych składników, które zawiera jest długa: jest to m.in. kwas foliowy, skrobia, wapń, fosfor oraz żelazo. Ponadto soczewica ma bardzo niski indeks glikemiczny i z powodzeniem może być stosowana podczas diet.
Składniki:
ciasto naleśnikowe:
- kilo mąki
- półtorej litra mleka
- 2 jajka
- sól
- 5 łyżek oliwy z oliwek bądź oleju
farsz:
- szklanka soczewicy czerwonej
- 8 ugotowanych ziemniaków
- cebula
- 2 pomidory
- papryka
- sól, pieprz
- papryka w proszku ostra i słodka
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy najlepiej mikserem.
2. Smażymy naleśniki, mi z tej porcji wyszło równe 20 sztuk.
3. Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowniu, tj. ok 10-15 minut w wrzątku.
4. Soczewicę po ugotowaniu odcedzamy na sitku wrzucamy do miski.
5. Ziemniaki, pomidory, paprykę i cebulę kroimy w kostkę.
6. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski z soczewicą.
7. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką ostrą i słodką, dokładnie wszystko mieszamy.
8. Układamy porcję farszu na naleśniku i składamy w kopertę. Podsamażamy na patelce. Podajemy na gorąco.
Czytaj więcej...