Pyszna i syta tarta z mięsem i warzywami. Łatwa w przygotowaniu.
Składniki:
ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 3 łyżki zimnej wody
farsz:
- 350 g mięsa mielonego
- 3 cebule
- 5 łyżek serka białego śmetankowego
- 1 jajko
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- ząbek czosnku
- pół papryki czerwonej
- dwa ogórki konserwowe
- sól, pieprz
- łyżeczka ziół prowansalskich
Wykonanie:
1. Zimne masło siekamy nożem na stolnicy wraz z mąką, dodajemy wodę i zagniatamy w gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
2. Czosnek drobno kroimy a cebulę siekamy na piórka, wrzucamy na rozgrzany olej i posmażamy.
3. Paprykę i ogórki kroimy w paseczki. Dodajemy do cebuli i smażymy kilka minut.
4. Następnie wrzucamy mielone mięso oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą pieprzem.
5. Całość dokładnie mieszamy i smażymy ok 10 minut.
6. Foremkę do tart smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
7. Ciasto rozwałkujemy i przekładamy do formy. Na ciasto wysypujemy surowa fasolę albo groch.
8. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na i pieczemy ok 15 minut.
9. Roztrzepane jajko mieszamy ze serkiem białym i ziołami dodajemy do farszu mięsno-warzywnego i dokładnie mieszamy.
10. Podpieczonego ciasta wysypujemy fasolę i wykładamy farsz.
11. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy pół godziny.
12. Jak chcemy możemy przed włożeniem do piekarnika posypać wiórkami sera żółtego, ale nie koniecznie. Jak kto lubi.
Czytaj więcej...