Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

Pyszna i syta tarta z mięsem i warzywami. Łatwa w przygotowaniu. 

 

Składniki:

ciasto:
- 200 g mąki pszennej

- 100 g masła

- 3 łyżki zimnej wody

farsz:
- 350 g mięsa mielonego

- 3 cebule

- 5 łyżek serka białego śmetankowego

- 1 jajko

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego

- 2 łyżki oleju

- ząbek czosnku 

- pół papryki czerwonej

- dwa ogórki konserwowe

- sól, pieprz

- łyżeczka ziół prowansalskich


Wykonanie:

1. Zimne masło siekamy nożem na stolnicy wraz z mąką, dodajemy wodę i zagniatamy w gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

2. Czosnek drobno kroimy a cebulę siekamy na piórka, wrzucamy na rozgrzany olej i posmażamy. 

3. Paprykę i ogórki kroimy w paseczki. Dodajemy do cebuli i smażymy kilka minut.

4. Następnie wrzucamy mielone mięso oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą pieprzem.

5. Całość dokładnie mieszamy i smażymy ok 10 minut.

6. Foremkę do tart smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. 

7. Ciasto rozwałkujemy i przekładamy do formy. Na ciasto wysypujemy surowa fasolę albo groch. 

8. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na i pieczemy ok 15 minut.

9. Roztrzepane jajko mieszamy ze serkiem białym i ziołami dodajemy do farszu mięsno-warzywnego i dokładnie mieszamy.

10. Podpieczonego ciasta wysypujemy fasolę i wykładamy farsz.

11. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy pół godziny.

12. Jak chcemy możemy przed włożeniem do piekarnika posypać wiórkami sera żółtego, ale nie koniecznie. Jak kto lubi.

 

Dodaj komentarz