Udostępnij przepis na Facebooku

 

Kotleciki żółwie super pomysł na podanie mięsa mielonego. Nawet niejadek będzie zachwycony.

 

Składniki:

- mięso mielone

- jajko

- sól, pieprz

- przyprawa do mięsa mielonego

- bułka tarta

- ser żółty 

- parówki

- goździki (na oczka)

 

Wykonanie:

 

1. W misce mieszamy mięso mielone, jajko, bułkę tartą oraz przyprawiamy.

2. Formujemy kotleciki.

3. Układamy na papier do pieczenia na dużej blaszce do pieczenia.

4. Parówki przecinamy na pół wzdłuż i jeszcze raz na pół.

5. Tniemy na ok. pięciocentymetrowe nóżki. Na okrągłych końcówkach robimy po dwa nacięcia. To będą łapki.

6. Robimy główkę: parówkę kroimy wzdłuż i na pół.  Na okrągłych końcach robimy nacięcia to będzie buzia.

 

7. Z resztek parówki która została robimy ogonki.

8. Ser kroimy na paseczki i układamy 6 pasków na każdym żółwiku.

9. Przykrywamy blaszkę folią aluminiiową błyszczącą stroną do dołu.


 

10. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok 30-35 minut.

11. Na 5 minut przed końcem odkrywamy folię aby ser się zarumienił.

 

12. Po wyjęciu z piekarnika wpinamy goździki jako oczka. Podajemy na zielonej sałacie. Wszyscy zadowoleni.

Dodaj komentarz