Kotleciki żółwie super pomysł na podanie mięsa mielonego. Nawet niejadek będzie zachwycony.
Składniki:
- mięso mielone
- jajko
- sól, pieprz
- przyprawa do mięsa mielonego
- bułka tarta
- ser żółty
- parówki
- goździki (na oczka)
Wykonanie:
1. W misce mieszamy mięso mielone, jajko, bułkę tartą oraz przyprawiamy.
2. Formujemy kotleciki.
3. Układamy na papier do pieczenia na dużej blaszce do pieczenia.
4. Parówki przecinamy na pół wzdłuż i jeszcze raz na pół.
5. Tniemy na ok. pięciocentymetrowe nóżki. Na okrągłych końcówkach robimy po dwa nacięcia. To będą łapki.
6. Robimy główkę: parówkę kroimy wzdłuż i na pół. Na okrągłych końcach robimy nacięcia to będzie buzia.
7. Z resztek parówki która została robimy ogonki.
8. Ser kroimy na paseczki i układamy 6 pasków na każdym żółwiku.
9. Przykrywamy blaszkę folią aluminiiową błyszczącą stroną do dołu.
10. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok 30-35 minut.
11. Na 5 minut przed końcem odkrywamy folię aby ser się zarumienił.
12. Po wyjęciu z piekarnika wpinamy goździki jako oczka. Podajemy na zielonej sałacie. Wszyscy zadowoleni.
Czytaj więcej...