Udostępnij przepis na Facebooku

 

Super zdrowa przekąska. Takie niby grzanki czy zapiekanki. Gorąco polecam na pieczarkach bądź kromkach zbożowych. Pyszności ;0)

 

Składniki:

- duże pieczarki ewentualnie kromki chleba zbożowego

- tuńczyk

- pół selera świeżego

- serek śmietankowy może być bieluch

- ser żółty w plasterkach

- pomidor

 

Wykonanie:

1. Pieczarki myjemy obieramy. Wyciągamy nóżki i lekko wydrążamy w środku.

2. Kapelusze pieczarek układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 10-15 minut.

3. Nóżki i wydrążony miąższ z pieczarek podduszamy na masełku.

4. Tuńczyka odcedzamy z zalewy i mieszamy z utartym selerem i serkiem śmietankowym.

5. Dodajemy podduszonego nóżki pieczarek i dokładnie mieszamy.

6. Wyciągamy kapelusze pieczarek z piekarnika i napełniamy farszem. 

7. Przykrywamy plasterkiem sera żółtego.

8. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 10 minut aż się ser rozpuści. 

9. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy plasterkiem pomidora i zajadamy ze smakiem ;0)

10. Zamiast pieczarek można użyć kromek z chleba zbożowego, też należy je trochu podpiec w piekarniku jak grzanki.

11. Nie podaje ilości składników, bo w zależności ile chcemy zrobić grzanek.

Dodaj komentarz