Udostępnij przepis na Facebooku

Pyszne ogórki w zalewie musztardowej. Już tyle razy chciałam zrobić, aż w końcu dostałam sprawdzony przepis od koleżanki i wypróbowałam. Wyszły fantastycznie. Tak samo zrobiłam tylko z cukinią. Też polecam.

 

 

Ogórki konserwowe z musztardą

składniki:

- 1 l wody
- 3/4 szklanki octu
- 30 dkg cukru
- 2 łyżki soli
- słoiczek musztardy najlepiej stołowej delikatesowej
- 2-3 liście laurowe
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 4-5 ząbków czosnku
- koper

Wykonanie:
1. Zagotować wszystkie składniki oprócz musztardy, gotować przez 10 minut.
2. Następnie dodać musztardę, dobrze zamieszać i chwilę gotować.
3. Ogórki całe bądź pocięte w słupki włożyć do słoików.
4. Zalać gorącą zalewą i pasteryzować ok. 3 minuty.
5. Takie ogórki dobre są już po tygodniu, ale lepsze będą po 2 tygodniach.

Dodaj komentarz