Udostępnij przepis na Facebooku

 

Uwielbiam omlety. A ten jest świetny. 

 

Składniki (2 porcje):

- 6 jajek

- łyżka mleka

- 8 łyżek mąki pszennej

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- pęczek dymki ze szczypiorkiem

- świeży ogórek

- 4 pomidory

- słodka papryka

- łyżka oleju

- 2 łyżki startego żółtego sera

- sól, pieprz

- zioła prowansalskie

 

Wykonanie:

1. Jajka wbij do miseczki, dodaj mleko, roztrzep widelcem albo mikserem na pulchną masę.

2. Połącz z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj szczyptę soli i pieprzu, zmiksuj wszystko razem.

3. Dymkę opłucz, osusz, drobno posiekaj.

4. Umyty ogórek pokrój w cienkie plasterki (nie obieraj),

5. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę, potnij w półplasterki.

6. Warzywa połącz z masą jajeczną, delikatnie wymieszaj, przypraw do smaku sproszkowaną słodką paprykę, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

7. Masę wyłóż do posmarowanego olejem żaroodpornego naczynia, posyp po wierzchu tartym żółtym serem. 

8. Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180 stopni do momentu, aż masa lekko się zetnie i ładnie się przyrumieni.

9. Można również usmażyć na patelni. Ja wolę smażyć na patelni, jak już będzie gotowy od spodu to dopiekam chwilę w piekarniku.

Dodaj komentarz