Uwielbiam omlety. A ten jest świetny.
Składniki (2 porcje):
- 6 jajek
- łyżka mleka
- 8 łyżek mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pęczek dymki ze szczypiorkiem
- świeży ogórek
- 4 pomidory
- słodka papryka
- łyżka oleju
- 2 łyżki startego żółtego sera
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
Wykonanie:
1. Jajka wbij do miseczki, dodaj mleko, roztrzep widelcem albo mikserem na pulchną masę.
2. Połącz z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj szczyptę soli i pieprzu, zmiksuj wszystko razem.
3. Dymkę opłucz, osusz, drobno posiekaj.
4. Umyty ogórek pokrój w cienkie plasterki (nie obieraj),
5. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę, potnij w półplasterki.
6. Warzywa połącz z masą jajeczną, delikatnie wymieszaj, przypraw do smaku sproszkowaną słodką paprykę, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
7. Masę wyłóż do posmarowanego olejem żaroodpornego naczynia, posyp po wierzchu tartym żółtym serem.
8. Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180 stopni do momentu, aż masa lekko się zetnie i ładnie się przyrumieni.
9. Można również usmażyć na patelni. Ja wolę smażyć na patelni, jak już będzie gotowy od spodu to dopiekam chwilę w piekarniku.
Czytaj więcej...