Udostępnij przepis na Facebooku

Bardzo ciekawa przekąska na gorąco. Wymyśliłam ja na poczekaniu. Został mi farsz z pomidorowych bułeczek a przy okazji miałam też parę naleśników. No i tak powstały sakiewki ;0)

 

Składniki:


- 2 bułki kajzerki
- 2 duże, dojrzałe pomidory
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki masła
- cebula
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- tłuszcz do wysmarowania formy
- parówki bądź kiełbasa pokrojona w kostkę (można też zrobić bez)
- ser żółty

- keczup

- szczypiorek


Wykonanie:

1. Bułki rozdrabniamy, zalewamy mlekiem i odstawiamy.
2. Na niewielkiej ilości masła smażymy drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy obrane ze skórki, pozbawione pestek pomidory.
3. Chwilę zasmażamy, często mieszając.
4. Na osobnej patelce podsmażamy parówki bądź kiełbasę i dodajemy do cebuli z pomidorami.
5. Dodajemy namoczoną bułkę, razem z mlekiem, w którym się moczyła. Nadal smażymy na niewielkim ogniu, aż powstanie gęsta, jednolita masa.
6. Doprawiamy do smaku keczupem, solą i pieprzem, żeby była pikantna.
 

7. Roimy cienkie naleśniki. Do środek nakładamy farsz i składamy w sakiewki. 

8. Wiążemy szczypiorkiem.

9. Przed podaniem możemy ogrzać sakiewki w piekarniku.

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz