Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

Pizza, która dzięki sosikowi w smaku przypomina kebaba (takie moje małe spostrzeżenie ;0)). Można oczywiście kombinować ze składnikami można dodać co się chce, tuńczyka lub pieczarki, serek harceński, gotowaną lub pieczoną pierś z kurczak pokrojoną w kawałki. Byle nie za dużo na raz.

 

Składniki:

Ciasto:

- 30 dkg mąki
- 2 dkg drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta cukru
- ok. 200 ml ciepłej wody
 

Na wierzch:
- 3 białka jajek na twardo (ja zmieniłam i dodałam całe jajka)
- koncentrat pomidorowy
- czerwona cebulka
- szczypiorek 
- 5 pomidorków koktajlowych, można użyć też zwykłych pomidorów
- czosnek granulowany 
- oregano
- ( można dodać co się chce oczywiście tuńczyka lub pieczarki, serek harceński, gotowaną lub pieczoną pierś z kurczak pokrojoną w kawałki)
 

Sos:
- jogurt
- kilka ząbków czosnku
- sól, pieprz ziołowy

1. Do przesianej mąki dodajemy drożdże rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłej wody.

2. Dodajemy oliwę z oliwek, cukier i trochu soli. 

3. Ciepłą wodą zarobić jednolite, elastyczne ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Przygotowujemy wypełnienie na pizzę.

4. Kroimy szczypiorek, cebulkę w krążki, białka jajek w krążki lub kawałki pomidorki koktajlowe w plastry. Jak ciasto wyrośnie rozkładamy na blaszce podsypując lekko mąką i rozkładamy ciasto lekko zawijając brzegi.

5. Na ciasto wykładamy koncentrat pomidorowy posypujemy oregano wykładamy jajko, cebulkę , szczypior, pomidorki i posypujemy całość czosnkiem granulowanym.

6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i pieczemy 13-15 minut.

7. W czasie gdy piecze się pizza robimy sosik. Do jogurtu wyciskamy czosnek ( to ile go wciśniemy zależy od tego jak ostry sosik lubimy, do tego pieprz ziołowy i sól do smaku.

8. Jak pizza się upiecze kroimy kawałek i polewamy sosikiem smacznego.
 

Dodaj komentarz