Udostępnij przepis na Facebooku

Fantastyczne mini pizze z tuńczykiem, ciekawy smak połączenia tuńczyka z cytryną.

 

Składniki:

 

- 30 dkg mąki

- 2 dkg drożdży

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- szczypta cukru

- ok. 200 ml  ciepłej wody

- dwie puszki tuńczyka w sosie własnym

- natka pietruszki

- sól, pieprz

- cytryna

- 4 pomidorków koktajlowych bądź plasterki zwykłego pomidora

 

Wykonanie:

 
1. Do przesianej mąki dodajemy drożdże rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłej wody.

2. Dodajemy oliwę z oliwek, cukier i trochu soli. 

3. Ciepłą wodą zarobić jednolite, elastyczne ciasto, odstawić do wyrośnięcia.

4. Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić widelcem, wymieszać z kawałkami miąższu z cytryny

i posiekaną natką. Przyprawić.

5. Z ciasta uformować 6 krążków, posmarować pastą, ozdobić pomidorkiem

i plasterkiem cytryny.

6. Ułożyć 4 krążki na blaszce od piekarnika wyłożonej pergaminem.

7. Piec w 250 stopniach przez ok. 8-10 minut.

Dodaj komentarz