Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 

Słone precelki z kminkiem, można je podać jako dodatek do barszczu, bądź świetnie nadają się do chrupania jako paluszki do piwa.

 

Składniki:

 

- 1 kg mąki

- 3 żółtka

- szczypta soli

- 2 dkg drożdży

- 1 łyżka masła

- 1 torebka kminku

- mleko do wyrobienia ciasta

 

Wykonanie:

 

1. Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy żółtka, kminek, sól oraz masło. Dodajemy również rozpuszczone w 2 łyżkach mleka drożdże.

2. Odrobiną mleka zalewamy ciasto i zagniatamy, a następnie formujemy z niego precelki lub wałeczki grubości palca. Precelki pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut. 

3. Jeśli robimy paluszki to rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5 cm, kroimy na szerokość 1,5 cm i długość 5 cm. Można je układać na blaszce blisko siebie bo rosną tylko troszku. Pieczemy w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem przez 10-13 minut.

Dodaj komentarz