Słone precelki z kminkiem, można je podać jako dodatek do barszczu, bądź świetnie nadają się do chrupania jako paluszki do piwa.
Składniki:
- 1 kg mąki
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 2 dkg drożdży
- 1 łyżka masła
- 1 torebka kminku
- mleko do wyrobienia ciasta
Wykonanie:
1. Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy żółtka, kminek, sól oraz masło. Dodajemy również rozpuszczone w 2 łyżkach mleka drożdże.
2. Odrobiną mleka zalewamy ciasto i zagniatamy, a następnie formujemy z niego precelki lub wałeczki grubości palca. Precelki pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut.
3. Jeśli robimy paluszki to rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5 cm, kroimy na szerokość 1,5 cm i długość 5 cm. Można je układać na blaszce blisko siebie bo rosną tylko troszku. Pieczemy w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem przez 10-13 minut.
Czytaj więcej...