Domowe obwarzanki, nawet ciekawy smak. Te obwarzanki są trochu inne bez drożdży, ale wkrótce na pewno wypróbuję takie prawdziwe na drożdżach.
Składniki:
- 250 gram mąki
- 3 – 4 jajka
- 15 gram cukru-pudru
- 2 łyżeczki soli
1. Z przesianej mąki, jaj i cukru zagnieść ciasto jak na kluski, bez wody, posolić, dokładnie wyrobić.
2. Formować na stolnicy małe, cienkie obwarzanki o średnicy 6 – 7 cm, wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę w szerokim rondlu, zamieszać, przykryć.
3. Gdy wypłyną na wierzch, układać na oprószoną mąką blaszkę.
4. Piec w średnio nagrzanym piekarniku na jasnozłoty kolor, mniej więcej 180 stopni przez ok. 30 minut z termoobiegiem.
5. Po wyjęciu, gorące posmarować osoloną wodą, lub rozmąconym białkiem.
6. Można posypać makiem, solą lub sezamem.
Czytaj więcej...