Pierś kurczaka pokrojona w paski i nadziana na szaszłyki. Nie tylko na grill, ale też do przyrządzenia w piekarniku.
Składniki:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- przyprawa do gyrosa
- sól
- pieprz
- olej
Wykonanie;
1. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na długie paski. Oprószamy solą, pieprzem i obficie posypujemy przyprawą do gyrosa. Skrapiamy odrobiną oleju, aby przyprawa dobrze przylegała do mięsa.
2. Paski mięsa nabujamy na patyczki wzdłuż, lekko je skręcając. Przygotowane szaszłyki układamy na tacce aluminiowej i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut, aby mięso się przemacerowało.
3. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do temperatury 170 stopni natomiast zwykły do 200 stopni. Wstawiamy tackę z szaszłykami i pieczemy ok. 30 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub frytkami i sałatą.
Rady: Aby mięso nie wyschło podczas pieczenia, tackę umieszczamy na blaszce. Na dno blaszki wlewamy trochu wody.
Czytaj więcej...