Zdrowe bagietki zrobione z mąki żytniej pomieszanej z mąką pszenną. Bardzo pyszne i niezwykle chrupkie. Z tego ciasta można też zrobić bułeczki będą równie pyszniutkie. Miałam zrobić pieczywo ze zwykłej mąki pszennej, ale okazało się że mi braknie, więc zrobiłam pół na pół z żytnią i to był bardzo dobry pomysł. Polecam gorąco. Następnym razem spróbuję ze zwykłą mąką.
Składniki:
- 250 gram mąki pszennej
- 250 gram mąki żytniej
- 50 gram drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki oleju
- szklanka wody
- ewentualnie otręby, kminek, mak, sezam, słonecznik
Wykonanie:
1. Obydwie mąki mieszamy razem w misce.
2. Drożdże rozpuszczamy w garnuszku dodając cukier.
3. Do mąki dodajemy drożdże z cukrem, wodę, olej, sól.
4. Można dodać według uznania otręby, kminek, mak, sezam czy słonecznik.
5. Wyrabiamy ciasto, aż przestanie lepić się do rąk.
6. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki na noc.
7. Rano zagniatamy ciasto i formujemy dwie duże bagietki i robimy delikatne ukośne nacięcia.
8. Bułeczki można naciąć na krzyć bądź zrobić przedziałek po środku.
9. Można też uformować bułeczki wyjdzie ok 12 sztuk.
10. Papier smarujemy olejem i układamy bagietki czy bułki.
11. Smarujemy olejem za pomocą pędzelka. Można posypać otrębami itp.
12. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30-40 minut.
13. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 225 stopni na 20 minut a bułeczki na ok. 10-15 minut.
Czytaj więcej...