Znalazłam gdzieś w internecie róże z ziemniaka jako dekoracja do potraw. Bardzo spodobał mi się ten pomysł i musiałam wypróbować. Nie jest trudna do zrobienia a efekt fantastyczny. Super dekoracja ;0)
Składniki:
- ziemniaki
- tłuszcz do głębokiego smarzenia
ponadto:
- wykałaczki
- ręcznik papierowy
Wykonanie:
1. Płatki wycinamy z surowych ziemniaków w specjalnej tarce do warzyw. Powinny mieć 1-1,5 mm.
2. A jeśli nie, to należy wyciąć ostrym nożem tak cienko, jak to możliwe
3. Płatki muszą być cienkie i przezroczyste.
4. Centralne płatki mają być grubsze (3-4 mm) wokół których będą owijane cienkie płatki.
5. Następnie płatków grubsze i cieniutkie i należy moczyć w misce z zimną wodą, do której koniecznie trzeba dodać sól (do 1 litra 1 pełna łyżeczka soli) na 2-3 godziny.
6. To złagodzi płatki z powodu rozpadu skrobi i uczyni je bardziej elastyczne przy skręcaniu róży.
7. Wykałaczki też należy moczyć w zimnej wodzie bo inaczej będą się palić podczas smażenia na rozgrzanym oleju.
8. Zaczynamy skręcanie róży. Najpierw jeden grubszy płatek zwijamy w rulonik a następnie owijamy jeszcze pare płatków.
9. Mocujemy wykałaczkami. Nastęnie mocujemy cienkie płatki dookoła.
10. Ilość płatków zależy od tego jaką chcemy mieć dużą różę.
11. Różę należ dać na ręcznik papierowy aby trochu ociekło z wody bo inaczej będzie pryskać jak się doda do gorącego oleju.
12. Nagrzewamy olej do żądanej temperatury. Aby sprawdzić, czy jest wystarczająco rozgrzany, należy włóżyć płatek do oleju, jak pojawią się pęcherzyki jest już gotowy do smażenia.
13. Najpierw należy potrzymać główkę róży w gorącym oleju aby się płatki rozchyliły a następnie odwrócić i smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor.
14. Ale nie zadługo bo się za bardzo spiecze. Jak wystygnie można wyjąć wykałaczki. Chociaż mnie to nie bardzo wychodziło i zostawiłam wykałaczki. Może następnym razem mnie się uda ;0)
15. Świetne będzie się komponować np. z zieloną sałatą i pomidorami pokrojonymi w plastry.
Czytaj więcej...