Faszerowany krokodyl fantastyczna ozdoba świątecznego stołu albo na przyjęcie urodzinowe dla dzieci. Bardzo prosty do wykonania a efekt super. Nawet dorośli uśmiechną się na jego widok.
Składniki:
Ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 op. drożdży suszonych (świeżych 25 g )
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 6 łyżek stopionego masła
- 250-300 ml ciepłego mleka
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- jak na paszteciki lub mięsny, serowy, grzybowy.
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki ciasta wymieszać i dobrze wyrobić.
2. Ciasto nakryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
3. Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować na wielkość blaszki z piecyka, brzegi obciąć radełkiem i przełożyć na papier.
4. A następnie na środku ciasta wyłożyć farsz.
5. Boki ciasta nacinamy pod skosem radełkiem.
6. Składamy na przemian jak na zdjęciu.
7. Formujemy krokodyla.
8. Z reszty ciasta formujemy łapy i oczy. Oczy nacinamy radełkiem na krzyż.
9. Nożyczkami nacinamy z boku pyszczka zęby.
10. Pieczemy w temperaturze 200 st. około 35 min.
11. Na 10 min przed końcem pieczenia smarujemy krokodyla rozbełtanym jajkiem.
Czytaj więcej...