Udostępnij przepis na Facebooku


 

Faszerowany krokodyl fantastyczna ozdoba świątecznego stołu albo na przyjęcie urodzinowe dla dzieci. Bardzo prosty do wykonania a efekt super. Nawet dorośli uśmiechną się na jego widok.

 

Składniki:

Ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
 - 1 op. drożdży suszonych (świeżych 25 g )
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 6 łyżek stopionego masła
- 250-300 ml ciepłego mleka
- 1/2 łyżeczki soli
 

Farsz:

-  jak na paszteciki lub mięsny, serowy, grzybowy.

 

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki ciasta wymieszać i dobrze wyrobić.

2. Ciasto nakryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 

3. Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować na wielkość blaszki z piecyka, brzegi obciąć radełkiem i przełożyć na papier.

4. A następnie na środku ciasta wyłożyć farsz.

5. Boki ciasta nacinamy pod skosem radełkiem.

6. Składamy na przemian jak na zdjęciu.

 

7. Formujemy krokodyla.

8. Z reszty ciasta formujemy łapy i oczy. Oczy nacinamy radełkiem na krzyż.

9. Nożyczkami nacinamy z boku pyszczka zęby.

10. Pieczemy w temperaturze 200 st. około 35 min.

11. Na 10 min przed końcem pieczenia smarujemy krokodyla rozbełtanym jajkiem.
 

Dodaj komentarz