Udostępnij przepis na Facebooku

 

Super przepis na ciasto naleśnikowe. Wychodzą cieniutkie, nie przywierają i ładnie się je podrzuca ;0) Od dziś to mój ulubiony przepis na ciasto naleśnikowe ;0)

 

Składniki:

- 3,5 szklanki mąki
- 5 jaj
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru (tylko do naleśników ze słodkim farszem)
- 1/4 szklanki oleju

Z takiej ilości ciasta wyszło mi 26 naleśników.
 

Wykonanie:

 

1. Zmiksować wszystkie składniki oprócz oleju.

2. Na patelni teflonowej rozprowadzić bardzo cieniutką warstwę oleju, postawić na gaz i mocno rozgrzać.

3. Chochelką od zupy wlać na patelnie taką ilość ciasta aby wyszedł 1 naleśnik.

4. Teraz dopiero do miski z płynnym ciastem wlać olej i wymieszać.

5. Od tej pory już patelni olejem nie smarujemy, tylko od razu wlewamy ciasto na patelnie.



 

Dodaj komentarz