Udostępnij przepis na Facebooku

 

Bardzo posmakuje komuś kto lubi szpinak. Ja byłam zachwycona smakiem. Bardzo syte i smaczne oraz ekstra dawka żelaza dla organizmu!

 

Składniki:

- 25 dag mrożonego szpinaku, 
- 4 jajek, 
- 10 dag tłustego twarogu, 
- 25 ml gęstej kwaśnej śmietany, 
- 1 średnia cebula, 
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 
- 1 ząbek czosnku, 
- 2 łyżki mleka, 
- 3 łyżki masła, 
- sól i pieprz,
 

Wykonanie:
 

1. Szpinak rozmrozić. Odcisnąć na sicie.

2. Twaróg utrzeć ze śmietaną na gładką masę.

3. W rondlu rozgrzać 1 łyżkę masła. Zeszklić na nim obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

4. Dodać szpinak. Dusić ok. 5 min. Dodać utarty ze śmietaną twaróg. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać. Razem chwilę poddusić. 

5. Jajka wybić. Dodać mleko. Roztrzepać. Doprawić solą i pieprzem. Na pozostałym maśle usmażyć 4 omlety.

6. Każdy omlet posmarować gorącą masą szpinakowo-twarogową. Złożyć na pół. Posypać posiekaną natką pietruszki.

 

Dodaj komentarz