Bardzo posmakuje komuś kto lubi szpinak. Ja byłam zachwycona smakiem. Bardzo syte i smaczne oraz ekstra dawka żelaza dla organizmu!
Składniki:
- 25 dag mrożonego szpinaku,
- 4 jajek,
- 10 dag tłustego twarogu,
- 25 ml gęstej kwaśnej śmietany,
- 1 średnia cebula,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki mleka,
- 3 łyżki masła,
- sól i pieprz,
Wykonanie:
1. Szpinak rozmrozić. Odcisnąć na sicie.
2. Twaróg utrzeć ze śmietaną na gładką masę.
3. W rondlu rozgrzać 1 łyżkę masła. Zeszklić na nim obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
4. Dodać szpinak. Dusić ok. 5 min. Dodać utarty ze śmietaną twaróg. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać. Razem chwilę poddusić.
5. Jajka wybić. Dodać mleko. Roztrzepać. Doprawić solą i pieprzem. Na pozostałym maśle usmażyć 4 omlety.
6. Każdy omlet posmarować gorącą masą szpinakowo-twarogową. Złożyć na pół. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Czytaj więcej...