Udostępnij przepis na Facebooku


 

 

Wyśmienity chlebek bardzo prosty w wykonaniu i bardzo pyszny.

 

Składniki:


- 1/2 kg mąki (najlepiej wrocławskiej)

- ok. szklanki letniej wody

- trochę mniej niż 1/3 kostka drożdży

- płaska łyżeczka soli

- łyżeczka cukru

- 3 łyżki oleju

- odrobina ciepłego mleka

- 1/2 łyżeczki masła


Wykonanie:


  1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, sól i cukier, wlewamy olej, wodę i rozpuszczone w mleku drożdże. Wyrabiamy niezbyt klejące ciasto, przykrywamy i odstawiamy na 30-35 minut do wyrośnięcia.

2. Na blasze wysmarowanej tłuszczem albo wyłożonej pergaminem wykładamy uformowane ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20-40 minut.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, chlebek smarujemy z wierzchu masłem i pieczemy ok. 40 minut.

Dodaj komentarz