Wyśmienity chlebek bardzo prosty w wykonaniu i bardzo pyszny.
Składniki:
- 1/2 kg mąki (najlepiej wrocławskiej)
- ok. szklanki letniej wody
- trochę mniej niż 1/3 kostka drożdży
- płaska łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 3 łyżki oleju
- odrobina ciepłego mleka
- 1/2 łyżeczki masła
Wykonanie:
1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, sól i cukier, wlewamy olej, wodę i rozpuszczone w mleku drożdże. Wyrabiamy niezbyt klejące ciasto, przykrywamy i odstawiamy na 30-35 minut do wyrośnięcia.
2. Na blasze wysmarowanej tłuszczem albo wyłożonej pergaminem wykładamy uformowane ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20-40 minut.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, chlebek smarujemy z wierzchu masłem i pieczemy ok. 40 minut.
Czytaj więcej...