Lukier plastyczny jest wspaniałym wykończeniem tortu. Można z niego zrobić dosłownie "cuda wianki". Podam pokażę w następnych artykułach.
Składniki:
- ok. 80 dag cukru pudru
- 10 dag glukozy ( w proszku)
- 4 łyżeczki żelatyny
- 70 ml zimnej wody
- 3 łyżeczki margaryny ,,Planta,,
Wykonanie:
1. Żelatyne zalewamy zimną wodą najlepiej w miseczce, odstawiamy aż napęcznieje, następnie miseczkę z żelatynę kładziemy nad parą wodną i mieszamy aż się "rozluźni", na koniec wsypujemy glukozę.
2. Dodajemy pokruszoną na kawałki Plantę i zdejmujemy miseczkę z ognia zanim tłuszcz całkowicie się roztopi.
3. Nie wolno dopuścić aby się zagotowała! Jeśli tak się stanie należly zacząć od nowa.
4. Następnie studzimy i łączymy z cukrem pudrem. Wyrabiamy aż masa będzie plastyczna.
5. Cukier puder należy dosypywać stopniowo
6. Jeśli masa jest zbyt klejąca dodajemy cukier puder, jeśli będzie zbyt sucha dodajemy Planty.
7. Gotową masę cukrową wałkujemy na blacie posypanym mąka ziemniaczaną .
8. Można też posmarować blat i wałek cienką warstwą planty, bądź olejem.
9. Rozwałkowaną masę zwinąć na wałek lub układając na przedramieniu przenosimy na tort , dłońmi modelujemy powierzchnię , niepotrzebne boki odkrawamy, albo delikatnie wkładamy podspód tortu.
10. Z lukru można zrobić np kwiaty, róże, misie itp.
RADY:
1. Dodając barwniki w płynie rozrzedzamy masę, wtedy należy dodać więcej cukru pudru. Do barwienia najlepiej zastosować barwniki w paście bądź w proszku.
2. Jeśli tort jest z kremem śmietanowym należy go dokładnie pokryć masą maślaną, gdyż lukier plastycznie nie może mieć żadnego kontaktu ze śmietaną, bo śmietana rozpuści lukier.
3. Tak samo jest z owocami świerzymi takimi jak ananas czy kiwi, nie należy ich kłaść na lukier.
4. Ozdoby można przyklejać za pomocą :
- lukru ( z cukru pudru i wody) ,
- samej wody jeśli łączymy ze sobą elementy dekoracji takie jak np. części kokardy,
- masy maślanej lub budyniowej
- specjalnego jadalnego kleju
5. Przed pokryciem tortu lukrem plastycznym można tort schłodzić w lodówce. Tort będzie bardziej stabilny i łatwiej będzie go dekorować.
6. Lukier plastyczny można zrobić dzień wcześniej. Po zrobieniu należy od razu włożyć do foliowego woreczka, wypchnąć całe powietrze i szczelnie zamknąć. Jeśli lukier plastyczny będzie miał bezpośredni kontakt z powietrzem, zacznie szybko wysychać i twardnieć. Nie ma potrzeby trzymać gotowej masy w lodówce.
7. Przed użyciem wystarczy lukier dobrze wyrobić aż do uzyskanie gładkiej konsystencji.
8. Do przykrycia tortu lepiej jest grubo rozwałkować lukier plastyczny, nie będzie się wtedy dziurawić.
Czytaj więcej...