Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 

Smażona skórka pomarańczowa. Doskonały dodatek do ciast (serników, makowców, szarlotki itd).

 

Składniki:

 

- Skórki z pomarańczy
- Cukier
- Woda  

Wykonanie:


1. Obrane skórki z pomarańczy należy moczyć w zimnej wodzie przez około 3 dni.

2. Wodę każdego dnia należy zmieniać tez 3 razy.

3. Po tym czasie przygotowujemy z cukru i niewielkiej ilości wody syrop i na gorący wrzucamy wymoczone skórki.

4. Smażymy ciągle mieszając, aż zrobią się lekko przezroczyste (10-15min). Czynność tę wykonujemy 2-3 razy w ciągu 2 dni (przesmażanie przez 5 - 10 min).

5. Do wyparzonych małych słoiczków wkładamy usmażone skórki, zalewamy syropem (ale nie koniecznie), zakręcamy i mamy doskonały dodatek do ciast (serników, makowców, szarlotki itd).
 


 

Dodaj komentarz