Smażona skórka pomarańczowa. Doskonały dodatek do ciast (serników, makowców, szarlotki itd).
Składniki:
- Skórki z pomarańczy
- Cukier
- Woda
Wykonanie:
1. Obrane skórki z pomarańczy należy moczyć w zimnej wodzie przez około 3 dni.
2. Wodę każdego dnia należy zmieniać tez 3 razy.
3. Po tym czasie przygotowujemy z cukru i niewielkiej ilości wody syrop i na gorący wrzucamy wymoczone skórki.
4. Smażymy ciągle mieszając, aż zrobią się lekko przezroczyste (10-15min). Czynność tę wykonujemy 2-3 razy w ciągu 2 dni (przesmażanie przez 5 - 10 min).
5. Do wyparzonych małych słoiczków wkładamy usmażone skórki, zalewamy syropem (ale nie koniecznie), zakręcamy i mamy doskonały dodatek do ciast (serników, makowców, szarlotki itd).
Czytaj więcej...