Wyśmienity gulasz wieprzowy z pieczarkami.
Składniki:
- 1 kg wieprzowiny (karkówka, łopatka),
- 30 dag pieczarek,
- 4 średnie cebule,
- 1 łyżka smalcu,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 400 ml rosołu (może być z kostki),
- 1 łyżka masła,
- 10 dag ogórków konserwowych (lub kiszonych),
- 50 ml gęstej kwaśnej śmietany,
- cukier,
- sól i pieprz.
Wykonanie:
1. Mięso umyć osuszyć i pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć.
2. W rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim mięso na złoty kolor. Dodać sproszkowaną paprykę i obraną, pokrojoną w półplasterki cebulę.
3. Smażyć do zeszklenia cebuli.
4. Pieczarki umyć, obrać pokroić w plasterki i smażyć na maśle do momentu, aż płyn wyparuje a pieczarki się lekko zrumienią. Dodać je do mięsa wraz z pokrojonymi w cienkie plasterki ogórkami.
5. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podlać rosołem. Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa.
6. Dodać śmietanę wymieszaną z mąką i odrobiną wody. Zagotować.
7. UWAGA ! Potrawa dość ostra...kto woli łagodniejszy smak, to proponuję zmniejszyć ilość papryki.
Czytaj więcej...