Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 

 

Wyśmienity gulasz wieprzowy z pieczarkami. 

Składniki:


- 1 kg wieprzowiny (karkówka, łopatka), 
- 30 dag pieczarek, 
- 4 średnie cebule, 
- 1 łyżka smalcu, 
- 1 łyżka mąki, 
- 1 łyżeczka ostrej papryki, 
- 400 ml rosołu (może być z kostki), 
- 1 łyżka masła, 
- 10 dag ogórków konserwowych (lub kiszonych),
- 50 ml gęstej kwaśnej śmietany, 
- cukier, 
- sól i pieprz.
 

 

Wykonanie:

 

1. Mięso umyć osuszyć i pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć.

2. W rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim mięso na złoty kolor. Dodać sproszkowaną paprykę i obraną, pokrojoną w półplasterki cebulę.

3. Smażyć do zeszklenia cebuli.

4. Pieczarki umyć, obrać pokroić w plasterki i smażyć na maśle do momentu, aż płyn wyparuje a pieczarki się lekko zrumienią. Dodać je do mięsa wraz z pokrojonymi w cienkie plasterki ogórkami.

5. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podlać rosołem. Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa.

6. Dodać śmietanę wymieszaną z mąką i odrobiną wody. Zagotować.

7. UWAGA ! Potrawa dość ostra...kto woli łagodniejszy smak, to proponuję zmniejszyć ilość papryki.

Dodaj komentarz