Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 

Przepyszne kotleciki z serkiem topionym. Urozmaicenie drugiego dania.

 

Składniki:


- 4 kotlety wieprzowe (np.schabowe) bądź pierś kurczaka

Marynata:
- 4 ząbki czosnku
- 6 łyżek oleju
- 1/2 szklanki wina wytrawnego
- ok. 4 łyżki posiekanych ziół świeżych lub suszonych (np.bazylia, oregano, estragon)

Nadzienie:
- 4 plastry szynki
- 4 trójkąciki serka topionego (np. paprykowego)
- 4 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- natka pietruszki  

 

Wykonanie:


1. Mięso umyć, naciąć kieszonki. 
2. Czosnek zmiażdżyć , dodać olej, wino i zioła. Do marynaty włożyć mięso na 2-3 godziny.
3. Szynkę pokroić w kostkę. W rondelku o grubym dnie rozpuścić masło. Dodać szynkę i zrumienić.
4. Serki topione rozdrobnić. Dodać do szynki. Na końcu dodać śmietanę.
5. Całość podgrzewać aż do rozpuszczenia się serka. Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki.
6. Mięso wyjąć z marynaty, napełnić nadzieniem i spiąć wykałaczkami.
7. Usmażyć na złoty kolor. Można podsmażyć a później podpiec w piekarniku ok. 20 minut.
  

Dodaj komentarz