Udostępnij przepis na Facebooku


 


 

Calzone -pieróg z warzywami. Bardzo pyszny i ciekawy pieróg z piekarnika. A ciasto wyśmienicie nadaje się na pizze.

 

Składniki:

 

- 40 dkg mąki

- 5 łyżek oleju

- 2 dkg drożdży

- szklanka mleka

- sól 

- warzywa na patelnię z przyprawą włoską Hortex

- 3 łyżki koncentratu pomidorowego

- pieprz

 

Wykonanie:

 

1. Z mąki, drożdży, 3 łyżek oleju, soli i ciepłego mleka zarobić jednolite ciasto, przykryć ściereczkę.

2. Mrożonkę bez rozmrażania dusić ok. 10 minut na 2 łyżkach oleju i 2 łyżkach wody, dodać przyprawy i koncentrat.

3. Ciasto podzielić na połowę, rozwałkować, nadziać, zlepić brzegi, oprószyć mąką, piec ok. 30 minut w 200 stopniach. 

 

Dodaj komentarz