Kulebiak z białą kapustą. Można zrobić z innym nadzieniem np.z kapustą kiszoną, mięsem mielonym i grzybami.Z czym się nie zrobi jest przepyszne i gorąco polecam.
Składniki:
Na 6 porcji:
ciasto:
- 3 szklanki mąki
- szklanka mleka
- 2 dkg drożdży
- łyżka cukru
- 4 żółtka
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
farsz:
- 50 dkg białej kapusty
- 2 cebule
- 3 łyżki oliwy
- 4 białka
- ziarenka smaku winiary lub sól
- pieprz
- tłuszcz i bułka tarta do blachy
Wykonanie:
1. Drożdże rozetrzyj z cukrem, letnim mlekiem i łyżką mąki, odstaw do wyrośnięcia.
2. Mąkę wymieszaną z solą wysyp na stolnicę, dodaj żółtka i drożdże. Dolewając stopniowo roztopione masło, zagnieść cisto (wyrób je bardzo starannie).
3. Po wyrobieniu odstaw w ciepłe miejsce, by wyrosło.
4. Kapustę sparz, wyciśnij i posiekaj.
5. Cebulę drobno pokrój i uduś na połowie oliwy.
6. Do zeszklonej cebuli dodaj kapustę, dopraw ją ziarenkami smaku lub solą i pieprzem.
7. Teraz podsmaż, wymieszaj z białkami (wcześniej usmażonymi na pozostałej oliwie i drobno posiekanymi).
8. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt, przykryj warstwą farszu, zwiń jak roladę i włóż do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
9. Pozostaw do wyrośnięcia.
10. Kulebiak piecz około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Czytaj więcej...