Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 

Kulebiak z białą kapustą. Można zrobić z innym nadzieniem np.z kapustą kiszoną, mięsem mielonym i grzybami.Z czym się nie zrobi jest przepyszne i gorąco polecam.

 

Składniki:

 

Na 6 porcji:

ciasto:

- 3 szklanki mąki

- szklanka mleka

- 2 dkg drożdży

- łyżka cukru

- 4 żółtka

- 2 łyżki masła

- szczypta soli

 

farsz:

- 50 dkg białej kapusty

- 2 cebule

- 3 łyżki oliwy

- 4 białka

- ziarenka smaku winiary lub sól

- pieprz

- tłuszcz i bułka tarta do blachy

 

Wykonanie:

 

1. Drożdże rozetrzyj z cukrem, letnim mlekiem i łyżką mąki, odstaw do wyrośnięcia.

2. Mąkę wymieszaną z solą wysyp na stolnicę, dodaj żółtka i drożdże. Dolewając stopniowo roztopione masło, zagnieść cisto (wyrób je bardzo starannie).

3. Po wyrobieniu odstaw w ciepłe miejsce, by wyrosło.

4. Kapustę sparz, wyciśnij i posiekaj.

5. Cebulę drobno pokrój i uduś na połowie oliwy.

6. Do zeszklonej cebuli dodaj kapustę, dopraw ją ziarenkami smaku lub solą i pieprzem.

7. Teraz podsmaż, wymieszaj z białkami (wcześniej usmażonymi na pozostałej oliwie i drobno posiekanymi).

8. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt, przykryj warstwą farszu, zwiń jak roladę i włóż do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.

9. Pozostaw do wyrośnięcia.

10. Kulebiak piecz około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Dodaj komentarz