Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

Fajna i smaczna rolada z boczku, smak oryginalny.

 

Składniki:

 

- 60 dag surowego boczku
- 2 ząbki czosnku
- sól, kminek

Farsz

- 10 dag wątróbek drobiowych
- 10 dag kapusty włoskiej
- 1 cebula
- tłuszcz do smażenia
- sól, pieprz
 

Wykonanie:

 

1. Boczek rozciąć tak, aby powstał duży płat, lekko rozbić.

2. Wyrównać brzegi i natrzeć solą i czosnkiem.

Farsz:

1. Umytą wątróbkę udusić na tłuszczu, wystudzić i zemleć.

2. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na tłuszczu.

3. Kapustę poszatkować, dodać do cebuli i dusić około 15 min. Doprawić solą , pieprzem i wymieszać z wątróbką.

4. Na płacie boczku rozłożyć farsz , zwinąć w roladę, obwiązać grubą nitką.

5. Z wierzchu posypać przyprawami i wstawić w brytfannie do piekarnika.

6. Piec w piekarniku około 1,5 godz w temp. 200*C
  

Dodaj komentarz