Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 

Treściwe, obfite w cenne składniki odżywcze, a zarazem bardzo smaczne danie główne.

 

Składniki:


Ciasto:
 

- 1 szklanka mąki
- 10 dag masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki wody

Nadzienie:


- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- po 3 łyżki selera korzeniowego i cebuli startych na tarce
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- pół szklanki mleka
- pół szklanki wywaru jarzynowego
- 2 jaja 
- 2 łyżki soku z cytryny
  - 1 czubata łyżka posiekanych kaparów (ale nie koniecznie)
- 3 łyżki startego na tarce sera gouda
- szczypta curry, świeżo zmielony pieprz, sól, słodka papryka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
 

Wykonanie:

 

1. Z podanych składników zagnieść szybko gładkie ciasto, które uformować w kulę i - owinięte w folię aluminiową - włożyć do lodówki.  

2. Przygotować w tym czasie nadzienie. Cebulę zeszklić w dużym rondlu. 

3. Dodać seler oraz odsączonego tuńczyka. Chwilę smażyć.

4. Wsypać mąkę i curry. Wlać wywar jarzynowy i mleko. Gotować ok. 10 min.

5. Wymieszać następnie z serem, kaparami, sokiem z cytryny przyprawami. Gdy lekko ostygnie, dodać roztrzepane jajka.

6. Ciasto rozwałkować, wykleić nim wysmarowaną tłuszczem formę do tart.

7. Podpiec. Na podpieczone ciasto wylać nadzienie. Posypać z wierzchu posiekaną natką.

8. Piec ok. 20 min. w temperaturze 180 stopni.
 


 

Dodaj komentarz