Rolada z mięsa mielonego ze szpinakiem bardzo pyszna na gorąco do obiadu z ziemniaczkami.
Składniki:
- 1 kg MIĘSA MIELONEGO
- 1 JAJKO
- SÓL,PIEPRZ
- ZĄBEK CZOSNKU
- 1 łyżeczka VEGETY
- 1 BUŁKA NAMOCZONA
Dodatkowo do środka rolady:
- kilka PLASTRÓW SZYNKI
- kilka PLASTRÓW SERA ŻÓŁTEGO
- 1/2 kg SZPINAKU-PRZESMAŻYĆ NA PATELNI
- ząbek czosnku,liść laurowy,ziele angielskie,pieprz
- OLEJ
DO OBŁOŻENIA ROLADY:
- 2 MARCHEWKI - pokrojone w krążki
- 1 CEBULA - pokrojona w plasterki
Wykonanie:
1. MIĘSO WYROBIĆ JAK NA KOTLETY MIELONE. WAŁKIEM ROZWAŁKOWAĆ NA GRUBOŚĆ OK 2 cm. PRZEZ ŚRODEK POUKŁADAĆ PLASTRY SZYNKI.
2. NA TO POUKŁADAĆ PLASTRY SERA ŻÓŁTEGO I NA TO POŁOŻYĆ PRZESMAŻONY NA PATELNI SZPINAK.
3. ZWINĄĆ W ROLADĘ I PRZEŁOŻYĆ NA BLASZKĘ POSMAROWANĄ OLEJEM.
4. NA WIERZCHU POŁOŻYĆ LIŚCIE LAUROWE,PIEPRZ I ZIELE ANGIELSKIE.
5. ROLADĘ OBŁOŻYĆ POKROJONĄ MARCHEWKĄ I CEBULKĄ. PO WIERZCHU POLAĆ DELIKATNIE OLEJEM.
6. WSTAWIĆ DO NAGRZANEGO PIEKARNIKA DO OK. 190-200*C .
7. PIEC OK. 1,5 GODZ.
Czytaj więcej...