Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

Rolada z mięsa mielonego ze szpinakiem bardzo pyszna na gorąco do obiadu z ziemniaczkami.

 

Składniki:

 

- 1 kg MIĘSA MIELONEGO
- 1 JAJKO
- SÓL,PIEPRZ
- ZĄBEK CZOSNKU
- 1 łyżeczka VEGETY
- 1 BUŁKA NAMOCZONA

Dodatkowo do środka rolady:
 

- kilka PLASTRÓW SZYNKI
- kilka PLASTRÓW SERA ŻÓŁTEGO
- 1/2 kg SZPINAKU-PRZESMAŻYĆ NA PATELNI
- ząbek czosnku,liść laurowy,ziele angielskie,pieprz
- OLEJ
 

DO OBŁOŻENIA ROLADY:
 

- 2 MARCHEWKI - pokrojone w krążki
- 1 CEBULA - pokrojona w plasterki
 

Wykonanie:

 

1. MIĘSO WYROBIĆ JAK NA KOTLETY MIELONE. WAŁKIEM ROZWAŁKOWAĆ NA GRUBOŚĆ OK 2 cm. PRZEZ ŚRODEK POUKŁADAĆ PLASTRY SZYNKI.

2. NA TO POUKŁADAĆ PLASTRY SERA ŻÓŁTEGO I NA TO POŁOŻYĆ PRZESMAŻONY NA PATELNI SZPINAK.

3. ZWINĄĆ W ROLADĘ I PRZEŁOŻYĆ NA BLASZKĘ POSMAROWANĄ OLEJEM.

4. NA WIERZCHU POŁOŻYĆ LIŚCIE LAUROWE,PIEPRZ I ZIELE ANGIELSKIE.

5. ROLADĘ OBŁOŻYĆ POKROJONĄ MARCHEWKĄ I CEBULKĄ. PO WIERZCHU POLAĆ DELIKATNIE OLEJEM.

6. WSTAWIĆ DO NAGRZANEGO PIEKARNIKA DO OK. 190-200*C .

7. PIEC OK. 1,5 GODZ.
  

Dodaj komentarz