Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 

Skrzydełka są rewelacyjne, zrobiłam na obiad, wszyscy zjedli aż im się uszy trzęsły, a po obiedzie jeszcze dobierali sobie po parę tak na zimno.

 

Składniki:

 

- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- sól, pieprz cayenne (chili),

Ciasto naleśnikowe:
 

- woda
- jajko
- mąka pszenna
- sól

Panierka:
 

- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczane
 

Wykonanie:

 

1. Skrzydełka umyć, odciąć końcówki, resztę przeciąć na pół.

2. Obgotować je ( 7-10 min ) w wodzie z wegetą lub z kostkami rosołowymi, listkiem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Wystudzić.

3. Wystudzone skrzydełka włożyć do miski, dodać dużo soli i chili, dobrze wymieszać.

4. Teraz w jednej miseczce przygotować rzadkie ciasto naleśnikowe z podanych składników, a w drugiej panierkę (mieszanka mąki zwykłej i ziemniaczanej).

5. Kawałki skrzydełek maczać najpierw w cieście naleśnikowym, potem w mieszance mącznej i smażyć na głębokim oleju do zrumienienia (około 10-15 min).
  

Dodaj komentarz