Ciekawy i efektowny pomysł na podanie mięsa mielonego.
Składniki:
Składniki na 4 porcje
- 40 dkg mięsa mielonego wołowo - wieprzowego lub drobiowego
-1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1/2 czerstwej bułki
- 5 jajek
- natka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- papryka mielona
Wykonanie:
1. 4 jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać.
2. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na oleju.
3. Natkę drobno posiekać , wymieszać z cebulą.
4. Bułkę namoczyć w mleku lub w wodzie, odcisnąć, wymieszać z mięsem, surowym jajkiem, cebulą i natką i przyprawić.
5. Mięso podzielić na 8 części, uformować placki, na każdym ułożyć połówkę ugotowanego jajka, zacisnąć brzegi.
6. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć mięso. Mięso można także upiec w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem.
Czytaj więcej...