Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 

Ciekawy i efektowny pomysł na podanie mięsa mielonego.

 

Składniki:

 
Składniki na 4 porcje
 

- 40 dkg mięsa mielonego wołowo - wieprzowego lub drobiowego

-1 cebula

- 2 łyżki oleju 

- 1/2 czerstwej bułki 

- 5 jajek 

- natka 

- sól, pieprz

- gałka muszkatołowa 

- papryka mielona
 

Wykonanie:

1. 4 jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać.

2. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na oleju.

3. Natkę drobno posiekać , wymieszać z cebulą.

4. Bułkę namoczyć w mleku lub w wodzie, odcisnąć, wymieszać z mięsem, surowym jajkiem, cebulą i natką i przyprawić.

5. Mięso podzielić na 8 części, uformować placki, na każdym ułożyć połówkę ugotowanego  jajka, zacisnąć brzegi. 

6. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć mięso. Mięso można także upiec w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem.


 

 

Dodaj komentarz