Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

Bardzo smaczna rybka zapieczona w piekarniku. Danie normalnie rozpływa się w ustach.

 

Składniki:


- 3 filety z pangi mrożone
- 3 woreczki 100g ryżu
- przyprawa do ryb
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki
- słoiczek leczo pieczarkowego łagodnego (zamiast leczo można użyć innego gotowego sosu pomidorowego, lub warzywnego z marchewką czy cukinią)
- kilka łyżek ketchupu
 

 

Wykonanie:

 

1. Rozmrażamy pangę, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 3 części:
Posypałam przyprawą do ryb, ale można przyprawić według swojego upodobania.
2. Gotujemy ryż w wodzie. Najlepszy jest trochę rozgotowany.
3. Smażymy rybę obtoczoną w mące i jajku na złoty kolor
4. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Na dnie rozprowadzamy równomiernie 1 woreczek ryżu
5. Na ryż wykładamy usmażoną rybę
6. Gdy już ułożymy wszystkie kawałki usmażonej ryby, przykrywamy ją resztą ryżu i dociskamy łyżką. Na wierzch wylewamy leczo i wygładzamy. Rozmieszałam jeszcze kilka łyżek ketchupu z wodą i polałam po wierzchu i lekko wymieszałam ryż, żeby był wilgotniejszy.

7. Przed samym podaniem podgrzewamy w piekarniku w 180 C około pół godziny
 
 

Dodaj komentarz