Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 

Coś pyszniutkiego i sycącego. Boeuf Strogonow (lub Stroganow), najlepiej smakuje z chlebusiem. Tylko się zajadać i zajadać.

 

Składniki:

 

- 1 kg polędwicy wołowej (może być też inna część) 
- 1 spora cebula 
- 330 ml bulionu 
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
- 2 łyżki musztardy (dałam Sarepską firmy Kamis) 
- 400 g pieczarek 
- 1 papryka czerwona 
- 250 g ogórków kiszonych 
- sól 
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 
- ostra papryka - do smaku 
- 1 łyżka mąki i pół szklanki śmietany do zagęszczenia sosu

 

Wykonanie:

 

1. Mięso pokroić w kostkę i usmażyć na odrobinie dobrze rozgrzanego tłuszczu.

2. Najlepiej smażyć na dwie tury, aby mięso dobrze się przyrumieniło. Pod koniec smażenia drugiej tury mięsa na patelnie dodać pokrojona w kostkę cebulę.

3. Mięso przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać przecier i musztardę. Garnek przykryć pokrywką i dusić mięso na małym ogniu aż będzie prawie miękkie.

4. U mnie zajęło to 60 minut. W razie potrzeby podlewać bulionem lub wodą.

5. W międzyczasie pokroić pieczarki w półplasterki, paprykę w paseczki i ogórki w kostkę (lub paseczki).

6. Na patelni bez tłuszczu poddusić pieczarki, dodać paprykę i ogórki i chwilę razem dusić.

7. Następnie zawartość patelni dołożyć do garnka z prawie miękkim mięsem, przyprawić i dusić do miękkości.

8. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną sosu z mięsa i zagęścić sos. Zagotować.

9. Podawać z pieczywem, makaronem lub kaszą. Podana w przepisie mąka i śmietana do sosu przewidziana jest na całą porcję mięsa.
 

 

Dodaj komentarz