Coś pyszniutkiego i sycącego. Boeuf Strogonow (lub Stroganow), najlepiej smakuje z chlebusiem. Tylko się zajadać i zajadać.
Składniki:
- 1 kg polędwicy wołowej (może być też inna część)
- 1 spora cebula
- 330 ml bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki musztardy (dałam Sarepską firmy Kamis)
- 400 g pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 250 g ogórków kiszonych
- sól
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- ostra papryka - do smaku
- 1 łyżka mąki i pół szklanki śmietany do zagęszczenia sosu
Wykonanie:
1. Mięso pokroić w kostkę i usmażyć na odrobinie dobrze rozgrzanego tłuszczu.
2. Najlepiej smażyć na dwie tury, aby mięso dobrze się przyrumieniło. Pod koniec smażenia drugiej tury mięsa na patelnie dodać pokrojona w kostkę cebulę.
3. Mięso przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać przecier i musztardę. Garnek przykryć pokrywką i dusić mięso na małym ogniu aż będzie prawie miękkie.
4. U mnie zajęło to 60 minut. W razie potrzeby podlewać bulionem lub wodą.
5. W międzyczasie pokroić pieczarki w półplasterki, paprykę w paseczki i ogórki w kostkę (lub paseczki).
6. Na patelni bez tłuszczu poddusić pieczarki, dodać paprykę i ogórki i chwilę razem dusić.
7. Następnie zawartość patelni dołożyć do garnka z prawie miękkim mięsem, przyprawić i dusić do miękkości.
8. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną sosu z mięsa i zagęścić sos. Zagotować.
9. Podawać z pieczywem, makaronem lub kaszą. Podana w przepisie mąka i śmietana do sosu przewidziana jest na całą porcję mięsa.
Czytaj więcej...