Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

Pyszniutki domowy kebab. Świetna alternatywa na ciekawe drugie danie (od czasu do czasu).

 

Składniki:


Składniki na bułkę:

- 30 dag mąki tortowej
- 1/4 kostki drożdży
- ok. 1 szklanka ciepłej wody
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko
 

Składniki "do środka":

- 1 pierś z kurczaka
- odrobina soli
- przyprawa do kebaba
- olej do smażenia
- sałatka obiadowa

- 1 średniej wielkości kiszony ogórek pokrojony w plastry
- pomidor i cebula
 

Sos:

- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- papryka ostra
 

Wykonanie:

 

1. Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, zalać odrobiną wody, po czym dokładnie wymieszać i zostawić na ok. 10 min, aż drożdże ruszą.
2. Dodać mąkę, sól oraz pozostałą wodę. Ciasto zagnieść - powinno być elastyczne. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody. Na koniec dodać olej.
3. Z ciasta uformować placek o średnicy ok. 30 cm i grubości ok. 1 cm. Ponacinać go nożem " w kratkę". Zostawić na min. pól godziny.
4. Gdy ciasto wyrośnie posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem. Piec przez ok. 15 min w 250 stopniach.
5. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, lekko posolić, dodać dużą ilość przyprawy do kebaba i smażyć na rozgrzanym oleju.
6. Wszystkie składniki sosu wymieszać.
7. Bułkę przekroić na 4 części i w każdej z nich zrobić "kieszonkę". Najpierw nałożyć dużo sosu, potem kawałki kurczaka, ogórek, pomidor, cebula, znowu sos,
sałatka obiadowa, kawałki kurczaka, sos, sałatka obiadowa, na koniec pomidor i znów sos.

 
 

Dodaj komentarz