Fantastyczne lekkie danie z filetów z kurczaka. Ma tylko 400 kalorii. Smak ma wyśmienity.
Składniki:
- 30 gram ugotowanego ryżu najlepiej brązowego (ja użyłam makaronu, bo akurat nie miałam ryżu)
- 2 cebule
- chili
- szczypta cukru
- ok 0.5 szklanki wody
- poł łyżki octu winnego
- 3 łyżki sosu sojowo-grzybowego
- ząbek czosnku
- łyżka oleju
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 150 gram piersi z kurczaka tj. ok pół sporej pojedyńczej piersi
- ewentualnie po pół papryki czerwonej i zielonej
Wykonanie:
1. Pierś kroimy w niedużą kostkę i wkładamy do zamykanego pudełeczka bądź woreczka z mąką kukurydzianą i potrząsamy, aby mięsko dokładnie oblepi się mąką.
2. Rozgrzewamy olej na patelce i wrzucamy mięsko oraz wyciśnięty ząbek czosnku i dokładnie mieszamy.
3. Kiedy mięso będzie miało ładny złoty kolor dodajemy sos sojowy, cukier, ocet, wodę oraz papryki pokrojone w słupki.
4. Gotujemy ok 5 minut. W razie potrzeby dolewamy wodę.
5. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i odrobinę chili.
6. Gotujemy mniej więcej 5 minut. Podajemy z ryżem bądź jak kto woli z makaronem.
Czytaj więcej...