Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

Fantastyczne lekkie danie z filetów z kurczaka. Ma tylko 400 kalorii. Smak ma wyśmienity.  

 

Składniki:

- 30 gram ugotowanego ryżu najlepiej brązowego (ja użyłam makaronu, bo akurat nie miałam ryżu)

- 2 cebule

- chili

- szczypta cukru

- ok 0.5 szklanki wody

- poł łyżki octu winnego

- 3 łyżki sosu sojowo-grzybowego

- ząbek czosnku

- łyżka oleju

- 2 łyżki mąki kukurydzianej

- 150 gram piersi z kurczaka tj. ok pół sporej pojedyńczej piersi

- ewentualnie po pół papryki czerwonej i zielonej

 

Wykonanie:

1. Pierś kroimy w niedużą kostkę i wkładamy do zamykanego pudełeczka bądź woreczka z mąką kukurydzianą i potrząsamy, aby mięsko dokładnie oblepi się mąką.

2. Rozgrzewamy olej na patelce i wrzucamy mięsko oraz wyciśnięty ząbek czosnku i dokładnie mieszamy.

3. Kiedy mięso będzie miało ładny złoty kolor dodajemy sos sojowy, cukier, ocet, wodę oraz papryki pokrojone w słupki.

4. Gotujemy ok 5 minut. W razie potrzeby dolewamy wodę.

5. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i odrobinę chili. 

6. Gotujemy mniej więcej 5 minut. Podajemy z ryżem bądź jak kto woli z makaronem. 

 

Dodaj komentarz