Udostępnij przepis na Facebooku

 

Wreszcie zdobyłam przepis od koleżanki na udaną lasagne z mięsem. Wyszła super przepis idealny jak dla mnie ;0)

 

 

Składniki na 4-6 osób:

- 1/2kg mięsa mielonego

- 2 papryki kolorowe

- 3 cebule

- 3 pomidory

- 1 puszka pomidorów

- 1 paczka makaronu lasagne

- 30 dkg sera żółtego

- 2 łyżki oleju

- pieprz, sól 

- suszona bazylia i oregano

 

sos beszamelowy:

- 4 łyżki mąki 

- 4 łyżki masła

- 750 ml mleka

- sok z 1/2 cytryny

- sól 

- gałka muszkatołowa

 

Wykonanie:

1. Na patelni rozgrzać mocno olej. Przesmażyć dokładnie oczyszoną, pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę.

2. Gdy warzywa będą miekkie dodać sól, pieprz i zioła. Następnie dodać mięso mielone.

3. Świeże pomidory sparzyć, pokroić w plastry. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

4. Do warzyw z mięsem dodać pomidory z zalewą i szklankę wody, dusić póki woda nie wyparuje, przyprawić.

5. Sos: masło rozpuścić w rondelku, dodać mleko, mąkę sok z cytryny, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

6. Ja użyłam podłużnej keksówki szerokości płatów lasagne, którą należy lekko natłuścić.

7. Płaty lasagne wrzucamy po pare sztuk na osolony wrzątek z dodatkiem oleju. Nie trzymamy długo, aż lekko zmiękną i nie będą sztywne.

8. Płaty układamy na talerzach tak aby się nie posklejały. Nie gotujemy wszystkich naraz tylko część. Ja wykorzystałam 3/4 paczki. 

9. W keksówce układamy warstwami, płati lasagne, polewamy sosem beszamelowym, nakładamy sos mięsny i plasterki pomidorów.

10. Postępujemy tak aż do wyczerpania składników. 

11. Na wierzch układamy płaty makaronu i posypujemy serem żółtym.

12. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 40 minut.

13. Ja sprawdziłam patyczkiem do szaszłyków czy jest już gotowe.

14. Pyszna, gorąco polecam ;0)

Dodaj komentarz