Wreszcie zdobyłam przepis od koleżanki na udaną lasagne z mięsem. Wyszła super przepis idealny jak dla mnie ;0)
Składniki na 4-6 osób:
- 1/2kg mięsa mielonego
- 2 papryki kolorowe
- 3 cebule
- 3 pomidory
- 1 puszka pomidorów
- 1 paczka makaronu lasagne
- 30 dkg sera żółtego
- 2 łyżki oleju
- pieprz, sól
- suszona bazylia i oregano
sos beszamelowy:
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki masła
- 750 ml mleka
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- gałka muszkatołowa
Wykonanie:
1. Na patelni rozgrzać mocno olej. Przesmażyć dokładnie oczyszoną, pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę.
2. Gdy warzywa będą miekkie dodać sól, pieprz i zioła. Następnie dodać mięso mielone.
3. Świeże pomidory sparzyć, pokroić w plastry. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
4. Do warzyw z mięsem dodać pomidory z zalewą i szklankę wody, dusić póki woda nie wyparuje, przyprawić.
5. Sos: masło rozpuścić w rondelku, dodać mleko, mąkę sok z cytryny, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
6. Ja użyłam podłużnej keksówki szerokości płatów lasagne, którą należy lekko natłuścić.
7. Płaty lasagne wrzucamy po pare sztuk na osolony wrzątek z dodatkiem oleju. Nie trzymamy długo, aż lekko zmiękną i nie będą sztywne.
8. Płaty układamy na talerzach tak aby się nie posklejały. Nie gotujemy wszystkich naraz tylko część. Ja wykorzystałam 3/4 paczki.
9. W keksówce układamy warstwami, płati lasagne, polewamy sosem beszamelowym, nakładamy sos mięsny i plasterki pomidorów.
10. Postępujemy tak aż do wyczerpania składników.
11. Na wierzch układamy płaty makaronu i posypujemy serem żółtym.
12. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 40 minut.
13. Ja sprawdziłam patyczkiem do szaszłyków czy jest już gotowe.
14. Pyszna, gorąco polecam ;0)
Czytaj więcej...