Udostępnij przepis na Facebooku

Fantastyczny gulasz węgierski zwany bogracz. Pare razy robiłam i zawsze wychodzi wyśmienicie. Gorąco polecam ;0)

 

Składniki:

 

- 70 dkg wołowiny

- 2 duże cebule

- łyżka słodkiej papryki

- 4 pomidory

- 2 papryki: czerwona i zielona

- marchewka 

- pietruszka

- mała ostra papryczka 

- 2 ząbki czosnku

- łyżeczka kminku

- 4-5 ziemniaków

- 2 szklanki wody

- 3 łyżki smalcu

- sól, pieprz

 

Wykonanie:

 

1. Na rozgrzanym smalcu, kociołku bądź dużej wysokiej patelce, lekko zrumienić posiekane cebule.

2. Dodać pokrojone w niewielką kostkę mięso i słodką paprykę oraz kminek, wymieszać.

3. Wlać trochę wody, dodać pokrojone w kostkę, obrane pomidory, paprykę, marchewkę i pietruszką, posiekany czosnek i papryczkę w całości.

4. Dusić pod przykryciem, mieszając i uzupełniając wodą przez ok 1 godzinę.

5. Następnie dodać pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, dusić aż zmiękną.

6. Doprawić solą i pieprzem.

7. Podawać z białym pieczywem.

Dodaj komentarz