Udostępnij przepis na Facebooku

Fantastyczne domowe gołąbki. Wreszcie mam sprawdzony przepis. Dawno już nie robiłam a "chodziły" za mną gołąbki już od tygodnia. W końcu zrobiłam. Zapisuje przepis póki pamiętam składniki, bo wszystko było na oko ;0)

Składniki:

- nie duża główka kapusty białej

- kilo mięsa mielonego

- 2 torebeczki ryżu

- 2 cebule

- garść posiekanej natki pietruszki

- 2 jajka

- bułka tarta

- 2 łyżki kaszy manny

- ok 0.5 litry bulionu może być z kostki

- koncentrat pomidorowy

- mleko bądź śmietana

- sól, pieprz

- przyprawa do mięsa mielonego

Wykonanie:

1. Kapustę po wykrojeniu głąba wkładamy do lekko osolonego wrzątku.

2. Gotujemy na małym ogniu, stopniowo oddzielając pojedyncze zewnętrzne liście.

3. Studzimy, ścinamy grube nerwy.

4. Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Studzimy.

5. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju.

6. Do dużej miski wkładamy mięso, ryż, cebulę, jajka, pietruszkę, kaszę mannę, i nie dużo bułki tartej.

7. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Dno gęsiarki wykładamy kilkoma liśćmi kapusty.

8. Na ostudzone liście kapusty układamy farsz przy węższej stronie, zakładając najpierw boki do środka a potem starannie ciasno zawijamy.

9. Układamy ciasno w gęsiarce, najlepiej jedną warstwę. Mi weszło naraz 15 sztuk.

10. Zalewamy bulionem tak aby prawie całe były zakryte. Nakłuwamy widelcem każdy gołąbek aby powietrze wyszło.

11. Przykrywamy przykrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni na ok. 40 minut.

12. Po ok. 40 minutach sprawdzamy widelcem czy kapusta jest miękka.

13. Przelewamy bulion do rondelka, dodajemy nie cały słoiczek koncentratu pomidorowego. Poprawiamy solą i pieprze.

14. Dodajemy trochu mleka bądź śmietany, aby był łagodniejszy smak. 

15. W razie konieczności można zagęścić sosik wodą z mąką. Mi z tej proporcji wyszło 30 gołąbków.

16. Taka mała ciekawostka, zostały mi jeszcze liście kapusty a brakło farszu, nie miałam mięsa więc dodałam na woreczek ryżu 6 surowych parówek zmielonych przez maszynkę. Też wyszły bardzo fajnie.  

Dodaj komentarz