Udostępnij przepis na Facebooku

Pyszne bezmięsne kotleciki z kalafiora i brokuł. Idealne na piątkowy obiad.

 

Składniki:

 

- średni kalafior

- mały brokuł

- 2 jajka

- szklanka bułki tartej

- sól 

- pieprz

- vegeta

- 5 dkg sera żółtego 

- olej do smażenia

 

Wykonanie:

 

1. Kalafiora i brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie 15 - 20 minut.

2. Odcedzamy i studzimy. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków bądź mielimy przez maszynkę do mięsa.

3. Dodajemy jajka i 3/4 szklanki bułki tartej. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą. Dokładnie mieszamy.

4. Formujemy kotlety i obtaczamy w pozostałej bułce tartej. 

5. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety na złoty kolor. Odwracamy, przyrumienioną stronę posypujemy serem i smażymy jeszcze chwilę.

6. Ja podałam kotleciki z ryżem oraz groszkiem z marchewką posypane lubczykiem.

Dodaj komentarz