Pyszne bezmięsne kotleciki z kalafiora i brokuł. Idealne na piątkowy obiad.
Składniki:
- średni kalafior
- mały brokuł
- 2 jajka
- szklanka bułki tartej
- sól
- pieprz
- vegeta
- 5 dkg sera żółtego
- olej do smażenia
Wykonanie:
1. Kalafiora i brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie 15 - 20 minut.
2. Odcedzamy i studzimy. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków bądź mielimy przez maszynkę do mięsa.
3. Dodajemy jajka i 3/4 szklanki bułki tartej. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą. Dokładnie mieszamy.
4. Formujemy kotlety i obtaczamy w pozostałej bułce tartej.
5. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety na złoty kolor. Odwracamy, przyrumienioną stronę posypujemy serem i smażymy jeszcze chwilę.
6. Ja podałam kotleciki z ryżem oraz groszkiem z marchewką posypane lubczykiem.
Czytaj więcej...