Udostępnij przepis na Facebooku

 

Fajne i smaczne danie obiadowe. Pyszne z młodymi ziemniaczkami. Lubię smak musztardy, więc nie żałowałam jej w potrawie.

 

Składniki:

 

- 2 podwójne filety z kurczaka

- 20 dkg chudej cienkiej kiełbasy bądź 4 parówki długie

- 40 dkg pieczarek

- biała część dużego pora

- 30 dkg śmietany 18stki

- 2-3 łyżki musztardy, może być mnie albo więcej, jak kto lubi

- 1/2 szklanki bulionu drobiowego z kostki

- łyżka mąki

- przyprawa do drobiu

- mielony pieprz

- łyżka masła

- 3 łyżki oleju

- po kilka gałązek koperku i natka pietruszki

- sól

 

Wykonanie:

 

1. Pieczarki oczyszczamy, kroimy, odparowujemy na suchej patelni i rumienimy na maśle.

2. Kiełbasę/parówki kroimy w plasterki.

3. Pora myjemy, kroimy w krążki.

4. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Oprószamy przyprawą do drobiu. Smażymy na rozgrzanym oleju.

5. Gdy się zrumieni, wsypujemy kiełbasę/parówki a następnie pora. Smażymy pod przykryciem ok. 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Przekładamy do rondla.

6. Dodajemy pieczarki, wlewamy gorący bulion oraz mąkę rozprowadzoną w odrobinie wody. Zagotowujemy.

7. Po 2 minutach wlewamy śmietanę wymieszaną z musztardą.

8. Podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekaną zieleniną. 

9. Dla urozmaicenia koloru potrawy można dodać razem z porem pokrojoną w krążki marchewkę oraz pół pokrojonej w małą kostkę czerwonej papryki. 

Dodaj komentarz