Ciekawy pomysł na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. Taka inna zapiekanka bo z puree ziemniaczanym i tuńczykiem. W oryginalnym przepisie był groszek konserwowy ja zmodyfikowałam i dodałam tuńczyka a dlatego bo akurat nie miałam groszku. Ale myślę, że oryginalny przepis też fajnie by smakował.
Składniki:
- 60 dkg ziemniaków
- łyżka masła
- 1/3 szklanki śmietany
- tuńczyk (bądź jak w oryginalnym przepisie puszka zielonego groszku)
- 2 pomidory
- 2 jajka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
Wykonanie:
1. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mięsa.
2. Dodaj masło i śmietanę, wymieszaj, przypraw do smaku solą pieprzem i gałką muszkatołową.
3. Nałóż masę ziemniaczaną do szprycki i wyciskaj rozetki miejsce przy miejscu do żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem.
4. Wierzch posyp warstwą osączonego tuńczyka (bądź groszku)
5. Pomidor sparz, zdejmij skórkę, pokrój w kostkę, rozłóż na ziemniakach.
6. Na wierzch wbij roztrzepane jajka. Posyp ziołami prowansalskimi.
7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekaj, aż zetnie się białko. Ja zapiekałam ok 25 minut.
Czytaj więcej...