Udostępnij przepis na Facebooku

Ciekawy pomysł na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. Taka inna zapiekanka bo z puree ziemniaczanym i tuńczykiem.  W oryginalnym przepisie był groszek konserwowy ja zmodyfikowałam i dodałam tuńczyka a dlatego bo akurat nie miałam groszku. Ale myślę, że oryginalny przepis też fajnie by smakował.

 

Składniki:

 

- 60 dkg ziemniaków

- łyżka masła

- 1/3 szklanki śmietany

- tuńczyk (bądź jak w oryginalnym przepisie puszka zielonego groszku)

- 2 pomidory

- 2 jajka

- gałka muszkatołowa

- sól, pieprz

- zioła prowansalskie

 

Wykonanie:

 

1. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mięsa.

2. Dodaj masło i śmietanę, wymieszaj, przypraw do smaku solą pieprzem i gałką muszkatołową.

3. Nałóż masę ziemniaczaną do szprycki i wyciskaj rozetki miejsce przy miejscu do żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem.

4. Wierzch posyp warstwą osączonego tuńczyka (bądź groszku)

5. Pomidor sparz, zdejmij skórkę, pokrój w kostkę, rozłóż na ziemniakach.

6. Na wierzch wbij roztrzepane jajka. Posyp ziołami prowansalskimi.

7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekaj, aż zetnie się białko. Ja zapiekałam ok 25 minut.

Dodaj komentarz