Udostępnij przepis na Facebooku

Mój dzisiejszy pomysł na obiad. Chciałam zrobić coś nowego i innego. Zaryzykowałam i wymyśliłam kieszonki z kurczaka w cieście naleśnikowym z serkiem topionym i szynką w środku. Taki mój mały eksperyment. Mięsko wyszło mięciutkie z chrupiącą skórką na wierzchu. Można kombinować ze składnikami w środku. Można zrobić np. też z pieczarkami. Ciekawy pomysł, na pewno jeszcze kiedyś spróbuje ;0)

 

 
Składniki:
 
- dwie pojedyncze piersi z kurczaka
- cztery plasterki szynki
- serek topiony w kostce ja użyłam o smaku pomidorowym
- majonez
- pieprz
- gęste ciasto naleśnikowe + łyżka majonezu
- wykałaczki
 
Wykonanie:
 
1. Każdą pierś kroimy wzdłuż, aby powstały 4 płaty.
2. Piersi lekko rozbijamy przez woreczek foliowy.
3. Pieprzymy i smarujemy z jednej strony majonezem.
 
4. Serek topiony w kostce dzielimy na 4 części i układamy po jednej części na plasterku szynki.
5. Szynkę składamy w kwadracik, najpierw lekko boczki składamy do środka a następnie składamy na pół, wtedy mamy pewność, że serek nie wypłynie.
6. Szynkę ze serkiem układamy z jednego boczku płatu i składamy na pół. 
7. Spinamy wykałaczką wzdłuż boczku. 
8 Przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe z jajka, 0.5 szklanki mleka, około szklanki mąki i łyżki majonezu.
9. Rozgrzewamy olej na patelce.
10. Każdą kieszonkę obtaczamy w cieście naleśnikowym i smażymy z obu stron na bardzo małym ogniu na złoty kolor.
11. Ja podałam kieszonki do obiadu z młodymi ziemniaczkami i mizerią. 
Dodaj komentarz