Niby każdy wie jak zrobić de volaille z kurczaka, ale czasem nie zaszkodzi sobie przypomnieć zaglądając do przepisu.
Składniki:
- dwie pojedyncze piersi z kurczaka
- 4 plasterki szynki
- 4 plasterki serka topionego najlepiej jakiegoś smakowego
- masło
- musztarda polecam "Krem z Gorczycy z Miodem"
- pieczarki
Wykonanie:
1. Pieczarki myjemy, obieramy i podsmażamy na masełku.
2. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
3. Każdą pierś przekroić wzdłuż, aby powstały cztery płaty.
4. Płat wkładamy do woreczka śniadaniowego, aby nie potargać mięska, i rozbijamy tłuczkiem.
5. Z obu stron solimy i pieprzymy.
6. Smarujemy z jednej strony musztardą.
7. Układamy na jednym końcu plasterek szynki, ale nie wzdłuż tylko równolegle do płatu.
8. Następnie układamy plasterek serka topionego, pieczarki i kawałek masła.
9. Boki szyneczki składamy do środka aby składniki "nie pouciekały".
10. Zwijamy mocno w rulon. Obtaczamy w mące, w roztrzepanym jajku i w bułce. I spinamy wykałaczkami.
11. Smażymy na gorącym oleju na małym ogniu, pilnując aby za mocno się nie przypiekły.
12. Można sprawdzać wykałaczką czy są już gotowe.
13. Tak postępujemy z każdym płatem.
Rady:
1. Dzięki musztardzie de volaille nie są suche i zbite tylko mięciutkie.
2. Jak ktoś lubi można zrobić podwójną panierkę, tzn. mąka, jajko, bułka i znowu jajko i bułka.
3. Jak zwiniemy najpierw plasterek szynki ze składnikami w środku a potem cały płat w rulon to wtedy składniki nam nie pouciekają, serek topiony fajnie nam się roztopi i połączy z resztą składników.
4. Można de volaille podgrzewać w piekarniku, wtedy nie będą przypalone i nasączone tłuszczem.
Czytaj więcej...