Udostępnij przepis na Facebooku

 

Niby każdy wie jak zrobić de volaille z kurczaka, ale czasem nie zaszkodzi sobie przypomnieć zaglądając do przepisu.

 

Składniki:

 

- dwie pojedyncze piersi z kurczaka

- 4 plasterki szynki

- 4 plasterki serka topionego najlepiej jakiegoś smakowego

- masło

- musztarda polecam "Krem z Gorczycy z Miodem"

- pieczarki

 

Wykonanie:

 

1. Pieczarki myjemy, obieramy i podsmażamy na masełku.

2. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.

3. Każdą pierś przekroić wzdłuż, aby powstały cztery płaty.

4. Płat wkładamy do woreczka śniadaniowego, aby nie potargać mięska, i rozbijamy tłuczkiem.

5. Z obu stron solimy i pieprzymy.

6. Smarujemy z jednej strony musztardą.

7. Układamy na jednym końcu plasterek szynki, ale nie wzdłuż tylko równolegle do płatu.

8. Następnie układamy plasterek serka topionego, pieczarki i kawałek masła.

9. Boki szyneczki składamy do środka aby składniki "nie pouciekały".

10. Zwijamy mocno w rulon. Obtaczamy w mące, w roztrzepanym jajku i w bułce. I spinamy wykałaczkami.

11. Smażymy na gorącym oleju na małym ogniu, pilnując aby za mocno się nie przypiekły.

12. Można sprawdzać wykałaczką czy są już gotowe.

13. Tak postępujemy z każdym płatem.
 

Rady:

1. Dzięki musztardzie de volaille nie są suche i zbite tylko mięciutkie.

2. Jak ktoś lubi można zrobić podwójną panierkę, tzn. mąka, jajko, bułka i znowu jajko i bułka.

3. Jak zwiniemy najpierw plasterek szynki ze składnikami w środku a potem cały płat w rulon to wtedy składniki nam nie pouciekają, serek topiony fajnie nam się roztopi i połączy z resztą składników.

4. Można de volaille podgrzewać w piekarniku, wtedy nie będą przypalone i nasączone tłuszczem. 

Dodaj komentarz