Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 

Kotlety wyglądem i smakiem przypominają te zwyczajne z mięsem. Ciekawe na piątkowy obiad do ziemniaczków.

 

Składniki:


- 1 mały czerstwy bochenek chleba
- 2 jajka
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 4 duże ząbki czosnku
- vegeta
- pieprz
- sól
- bułka tarta
- olej do smażenia  

 

Wykonanie:


 

1. Ugotowane na twardo jajka obieramy i drobno siekamy.
2. Czosnek obieramy i drobniutko kroimy lub przeciskamy przez praskę.
3. Chleb moczymy przez chwilę w letniej wodzie.
4. Dokładnie odciskamy i dodajemy do chleba posiekane oraz surowe jajka,czosnek,pieprz,sól i vegetę do smaku.
5. Dokładnie wyrabiamy,tak samo jak mięso na kotlety mielone.
6. Z masy chlebowej formujemy kotlety,każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju bez przykrycia.

7.  Chleb możemy przepuścić przez maszynkę do mięsa,wówczas ciasto będzie miało delikatniejszą konsystencję - nie będą wyczuwalne skórki chleba.



 

Dodaj komentarz