Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 

Pyszne leczo pasteryzowane, zimą wystarczy otworzyć słoik, podgrzać leczo i dodać podsmażoną kiełbasę.

 

Składniki:


- 2 kg papryki
- 1 kg cebuli
- 1 kg cukinii
- 1,5 kg pomidorów
- sól
- pieprz
- czosnek
- olej
- mielona papryka
 

 

Wykonanie:

 

Paprykę i obraną cukinię kroimy w kostkę, a obrane ze skórki pomidory w ósemki. W dużym rondlu na oleju dusimy paprykę, potem cukinię, a po kilku minutach pomidory. Na małym ogniu gotujemy tak długo, aż leczo zacznie gęstnieć, a sos straci przezroczystość (ok. 15 minut). Doprawiamy do smaku i gorące przekładamy do słoików. Pasteryzujemy ok. 20 minut.

Dodaj komentarz